Piața imobiliară. Cel mai scump oraș din România. Este comparat cu Milano

Piața imobiliară. Cel mai scump oraș din România. Este comparat cu Milano Sursa foto: Arhiva EVZ

Locuințele din România continuă să fie printre cele mai accesibile din Europa. Țara noastră se află pe locul trei în topul țărilor europene cu cele mai mici prețuri la imobiliare, după Bosnia și Herțegovina și Grecia, cu un preț mediu de 1.417 euro/mp pentru o locuință nouă.

Piața imobiliară. Potrivit studiului realizat de Deloitte Property Index 2023, cel mai scump oraș din România este Cluj Napoca.

Analiștii susțin că în Cluj Napoca, prețul mediu de vânzare al unui metru pătrat construit este de 2.363 EUR. Procentul este în creștere cu 21,8% față de anul 2022.

Al doilea oraș din România unde prețul proprietăților este ridicat este Bucureștiul. Prețul mediu al unui apartament sau casă scoasă la vânzare este de 1.693 EUR/mp. Cel mai scump oras din Romania.

Ne puteți urmări și pe Google News
Piața imobiliată dă semne de revigorare.

Piața imobiliată dă semne de revigorare. Sursa foto: arhiva EVZ

Potrivit Piața imobiliată dă semne de revigorare., acest lucru plasează România printre puținele state europene în care cel mai scump oraș nu este capitala.

În acest clasament găsim țări precum Irlanda, al cărei clasament este condus de orașul Cork, Italia - unde Roma este depășită de Milano sau Spania - unde Barcelona se află pe primul loc.

Cele mai scumpe orașe din Europa

Potrivit studiului citat, în majoritatea țărilor s-au înregistrat creșteri ale prețurilor medii pentru locuințele noi. Cu tiate astea, există și scăderi de prețuri, în țări renumite. Astfel, înMarea Britanie s-au înregistrat scăderi de prețuri la imobiliare cu 18,8%) și Danemarca cu -9,7%.

Cel mai scump oraș european este Parisul. Prețul mediu pentru un metru pătrat construit și finisat în Paris este de 14.622 euro/mp. Următorul oraș în acest top este Munchen, capitala Bavariei, cu 11.400 euro/mp, urmat de Londra cu 9.163 euro/mp. Cel mai scump oras din Romania

Analiștii de la Deloitte susțin că prețurile pentru următoarele 12 luni, în domeniul imobiliar se vor stabiliza. De asemenea, se constată o revigorare a acordării creditelor imobiliare, ceea ce poate fi un semn bun pentru acesrt sector.

”Așteptările pentru următoarele 12 luni sunt ca prețurile locuințelor să se stabilizeze, conform studiului, iar datele recente ale BNR arată o revigorare a creditării ipotecare în comparație cu 2022, atât în lei, cât și în euro. O altă tendință semnificativă pentru anul viitor este accentul pe locuințele sustenabile și eficiente din punct de vedere energetic, iar consumatorii informați deja caută anumite produse rezidențiale”, a declarat Alexandra Smedoiu, consultant fiscal la Deloitte România.