Piața imobiliară intră în criză, cu prețuri în creștere și puține tranzacții

Sursa foto: Arhiva EVZ

Piața imobiliară din România se confruntă cu un fenomen atipic. Pe de-o parte chiriile la locuințe sunt în continuă creștere, iar pe de altă parte, experții constată că românii achiziționează proprietăți cu banii jos.

Piața imobiliară din România se confruntă cu un fenomen atipic, sunt de părere experții. Prețurile cresc, chiar dacă numărul celor interesați de să achiziționeze o locuință este redus. Experții susțin că numărul proprietăților scoase la vânzare este în scădere. Iar acest fenomen se va manifesta în primele luni ale anului. Proprietarii se vor orienta mai mult spre închiriere.

Piața imobiliară într-o criză atipică

Prețurile vor crește în următoarele luni, la proprietăți. Acest fenomen se întâmplă pe fondul unui număr redus de oferte. Tranzacțiile sunt în scădere în această perioadă. Potrivit specialiștilor de pe piața imobiliară, cele mai multe contract de vânzare cumpărare se încheie cu banii jos.

„Majoritatea tranzacțiilor de vânzare, pe segmentul rezidențial, deja se întâmplă în procent foarte mare 70-80 % cu cash. Există lichidități, însă și o precauție crescută în ceea ce privește cheltuielile”, a declarat Oana Ivan, specialist în imobiliare.

Potrivit spuselor sale, primul trimestru va cunoaște o reducere a tranzacțiilor și chiar va duce la o contracție pe piața imobiliară. Viitorul va depinde, însă, de ceea ce se va întâmpla cu creditarea.

„Primul trimestru va aduce o încetinire a ritmului de tranzacții, poate chiar o contractare a pieței. Vor fi mai vizate vânzarile decât chiriile. Ca exceptie, piața dezvoltărilor logistice de spații mici și modulare va beneficia de momentumul câștigat la acest final de an.

Evoluția trimestrelor următoare va fi strâns legată de cea a creditării și, ca element de noutate, de evoluția trendului de future banking și al fintech”, a mai spus Oana Ivan.

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Prețurile vor crește pe piață

“Prețurile vor crește, în următoarele luni, pe piața imobiliară, în contextul unui număr redus de proprietăți scoase la vânzare” susține un reprezentant al firmei Premier Imobiliar Activ. “Ajustările de prețuri vor fi dictate și de cererea din piață, dar și de ceea ce oferă proprietatea aflata la vânzare”. Este opinia lui Veaceslav Vlas – CEO Ecovillas Company. Potrivit acestuia, casele cu tehnologii ce folosesc energia verde, fără pierderi, cu un consum mic, din materiale de calitate, vor fi mai scumpe.

Pe termen mediu si lung, pe piața imobiliară este de așteptat ca prețurile să crească. Creșterile vor fi înregistrate, mai ales la proprietățile din zonele centrale și de nord ale țării. În următorii doi până la cinci ani, prețurile vor fi cu 30-50% mai mari.

„Piețele regionale au specificul lor, dat de localizarea geografică (orașele din apropiere graniței de nord, de exemplu), de evoluția infrastructurii (autostrăzi, aeroporturi), de investițiile strategice (fabrici, hoteluri operate internațional etc), însă nu avem piețe supra-incalzite în acest moment.

Este un moment bun pentru inițiat discuții pentru achiziții și investiții, întrucât presiunea pentru decizie este mult mai scăzută decât la finalul lui 2023, și, chiar dacă nu se obțin discounturi spectaculoase, se pot negocia condiții de plată bune”, a spus Veaceslav Vlas, conform Adevarul.ro.

Piața imobiliară se bazează pe chirii

Chiriile au înregistrat o creștere de 20% în decembrie 2023 față de decembrie 2022, conform informațiilor prezentate de Storia.ro. Analiza are la bază anunțurile de închiriere publicate în 10 orașe, cu cele mai multe anunțuri pe platformă. Autorii analizei susțin că piața chiriilor s-a menținut la un nivel constant, în luna decembrie 2023.

„Conform datelor noastre, în decembrie 2023 prețurile chiriilor au rămas relativ similare cu cele din luna anterioară, iar cererea de la un an la altul a stagnat. Totodată, a existat o creștere semnificativă a cererii pe segmentul vânzărilor de apartamente comparativ cu decembrie 2022, ceea ce ne arată că oamenii au reînceput să se orienteze mai mult spre piața vânzărilor, posibil influențați și de măsurile fiscale intrate în vigoare de luna aceasta”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Sursa foto: EVZ

Cum evoluează piața chiriilor

În București, chiria medie pentru apartamentele cu trei camere a fost, în decembrie 2023, de 748 de euro. Prețul cerut a fost cu 17% mai mare față de decembrie 2022. Chiriile pentru apartamentele cu două camere au fost și ele mai mari. Procentul cu care au crescut a fost de 16%, ajungând la o medie de 558 de euro/lună. Chiriile pentru garsoniere, pe piața imobiliară, sunt mai mari cu 10% și au ajuns la o valoare medie de 335 euro.

În Cluj Napoca, chiriile pentru garsoniere au crescut cu 6%, iar pentru apartamentele cu două camere au crescut cu 10%. Apartamentele cu trei camere se scot la închiriat cu prețuri mai mari cu 12%, față de decembrie 2022. În decembrie 2023 prețul mediu de închiriere al garsonierelor a crescut la 350 de euro. Apartamentele cu două camere s-au închiriat cu 550 de euro, iar cele cu trei camere au avut chirii de 730 de euro.

În Iași, comparativ cu decembrie 2022, prețurile medii solicitate în decembrie au crescut cu 6% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 14% în cazul garsonierelor. Prețul mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 320 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 425 de euro. Apartamentele cu trei camere se închiriază cu un preț mediu de 500 de euro, similar cu cel perceput în 2022.

Chiriile pe piața imobiliară din Brașov au crescut, în medie, cu 8% pentru apartamentele de trei camere. Creșterea a fost de 9% în cazul apartamentelor cu două camere și de 6% în cazul garsonierelor. Prețul mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 302 euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 480 euro. Apartamentele cu trei camere au fost închiriate cu 599 de euro.

Apartamente / Sursa foto: Arhiva EVZ

Piața imobiliară a chiriilor din Constanța

În Constanța, chiriile pentru garsoniere au crescut cu 26%, iar pentru apartamentele cu două camere cu 13%. Apartamentele cu trei camere au cunoscut o creștere de 9% raportat la decembrie 2022.

În Timișoara, chiriile medii au fost mai ridicate în decembrie 2023 față de aceeași lună din 2022. În cazul garsonierelor, chiria a fost cu 21% mai mare, ajungând la 266 de euro. În cazul apartamentelor cu două camere chiria a crescut cu 8% și a ajuns la o medie de 400 de euro. Pentru apartamentele cu trei camere, creșterea a fost de 15%, iar media de 460 de euro.

În Oradea, cea mai mare creștere s-a înregistrat pe piața imobiliară, pentru apartamentele cu două camere. Chiriile au fost cu 30% mai mari față de decembrie 2022. În medie chiria a fost de 390 de euro. Chiria solicitată pentru garsoniere a fost cu 11% mai mare și a ajuns la 200 de euro, iar pentru cele cu trei camere, creșterea a fost cu 24% mai mare, ajungând la 420 de euro.