Pianista Mădălina Pașol readuce atmosfera de la Besançon pe scena Ateneului Român

Pianista Mădălina Pașol readuce atmosfera de la Besançon pe scena Ateneului Român

Pianista Mădălina Pașol va urca duminică, 17 martie, pe scena Ateneului Român, aducând un omagiu de suflet celui mai mare pianist român prin reinterpretarea lucrărilor cântate de Dinu Lipatti, în ultimul său recital din 16 septembrie 1950, de la Besançon.

Aflată în plin turneu „Citadele muzicale”, după succesele extraordinare pe care le-a obținut pe 9 si 10 martie, la Ateneul din Tecuci și Palatul Episcopal din Galați, Mădălina Pașol va prezenta publicului din Sala Mare a Ateneului Român opusuri de: Mozart, Schubert, Chopin, Bach, Ravel. Spectacolul din 17 martie va aduce un plus de atractivitate prin invitarea actriței Ștefana Samfira, care va citi scrisori semnate de Dinu Lipatti și adresate profesorilor săi: Mihai Jora, Florica Musicescu, Nadia Boulanger, dar și unor mari personalități ale timpului: Clara Haskil, George Georgescu sau Nikita Magaloff.

Promovarea talentelor

Mădălina Pașol a concertat ca solistă sau în formații camerale împreună cu artiști de renume mondial. După absolvirea Liceului de Artă „George Enescu” a obținut o bursă de studii la Universitatea de Arte din Berlin, la clasa prof. Georg Sava și apoi la clasa prof. Pascal Devoyon. Pentru merite deosebite obține bursa „Nachwuchs Förderung Stipendium - NaFög” a Senatului Cultural German, oferită pentru cursurile de Master, precum si diploma de Pianist Concertist. Din anul 2014, Mădălina Pașol s-a dedicat promovării tinerelor talente, artiștilor români și valorilor culturale naționale pe plan regional și internațional în cadrul Institutului de Arte, pe care îl conduce.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Haideți la cursuri de caligrafie!

Muzeul Național al Literaturii Române în parteneriat cu Academia de Caligrafie organizează proiectul #220poenaru – Lecția de Caligrafie, care se va derula în perioada 19 februarie - 23 aprilie 2019, în fiecare marți, ora 18.30.

Proiectul promovează scrierea caligrafică utilizând instrumente tradiționale, fiind dedicat aniversării a 220 de ani de la nașterea lui Petrache Poenaru, inventator român al stiloului cu rezervor. Ideea constă într-o serie de ateliere dedicate tinerilor și familiilor cu copii cu vârste de peste 12 ani. Cursanții selecționați vor învăța, pe parcursul celor zece lecții practice, tehnici de caligrafie tradițională și scriere cu tocul și penița, precum și mânuirea altor instrumente specifice.

Pe parcursul sesiunilor de studiu asistat se parcurge o curbă creativă de învățare, începând de la bazele mânuirii corecte a instrumentelor de scriere rondă (pensule și penițe late) până la alcătuirea propriilor lucrări, utilizând scrierile de bază din punct de vedere al dificultății (precum Fundațional și Uncial) și se continuă cu scrieri Gotice, făcându-se totodată introducerea în aplicarea metodelor care readuc frumusețea textelor medievale iluminate.

La finalul cursurilor se va organiza o expoziție cu 22 de lucrări de caligrafie realizate de cursanți în decursul atelierelor. De asemenea, pe parcursul evenimentului vor exista manifestări conexe precum seminarii, discuții sau prezentări având ca subiect caligrafia, scrisul de mână sau instrumentele de scris.

 

Ultimele apariții la Polirom

O istorie erotică a psihanalizei. De la dădaca lui Freud la amanţii de astăzi

Traducere de Nicolae Constantinescu

Cele 53 de texte ce alcătuiesc volumul prezintă, în majoritatea lor, episoade din viața tumultuoasă a unor personalități care au marcat istoria psihanalizei, dar și a literaturii și a artei în general. Ele răspund unor întrebări importante legate de psihanaliză și de experiențele noastre de viață. Cum te poți reinventa după o suferință din dragoste? Ce-i de făcut atunci cînd, ca în cazul Annei Freud, părinții nu îți înțeleg orientarea sexuală? Poți iubi pe cineva fără să-l domini? De ce acceptăm uneori ca persoana pe care o iubim să iubească în același timp pe altcineva, așa cum au făcut Virginia Woolf și membrii Grupului Bloomsbury? Și, în general, ne mai poate ajuta astăzi psihanaliza în viața noastră amoroasă și sexuală?

 

Ferma animalelor (roman grafic)

Ediție adaptată și ilustrată de Odyr Traducere de Ona Frantz

Vârsta recomandată 9+

Când animalele de la fermă îşi alungă stăpânul beţiv, toate sunt cuprinse de un zel colectiv. Fiecare munceşte peste program, astfel productivitatea creşte şi, pentru moment, gurile sunt sătule. Regulile de aur ale colectivităţii vor fi înscrise cu litere uriaşe pe un hambar: toate animalele sunt egale, niciun animal să nu bea alcool, să nu poarte haine, să nu doarmă în pat, să nu-şi ucidă semenii. Dar nu trece mult până cînd porcii preiau conducerea fermei şi se bucură de privilegiile puterii. Punctul culminant, o subtilă ironie la adresa regimului comunist, poate fi înţeles fie şi numai din ultima regulă care mai rămâne înscrisă pe hambar: „Toate animalele sînt egale, dar unele animale sunt mai egale decât altele”.

 

Sfârșitul competenței. Discreditarea experților și campania împotriva cunoașterii tradiționale

Traducere de Cristian Fulaş

Expunerea la informații în era tehnologiei alimentează un egalitarism intelectual narcisist și orientat greșit, care afectează negativ orice tip de dezbatere. Astfel, omul de rând care își culege informațiile de pe internet ajunge să se creadă la fel de competent în medicină ori diplomație ca specialiștii din domeniile respective. Toate opiniile, inclusiv cele mai ridicole, se cer a fi luate în serios și orice contrazicere a acestei teze este respinsă drept elitism nedemocratic. Printre motivele respingerii experților, Tom Nichols enumeră accesibilitatea internetului, apariția modelului satisfacției clientului în cadrul studiilor superioare și transformarea industriei media într-o mașină de divertisment non-stop. În loc să formeze un public educat, diseminarea tot mai democratică a informațiilor face ca o armată de cetățeni furioși și prost informați să nege realizările intelectuale, iar în acest context înseși instituțiile democratice riscă să devină victimele populismului sau ale tehnocrației. Sfîrșitul competenței analizează acest fenomen și avertizează cu privire la pericolele care amenință stabilitatea și supraviețuirea democrației moderne în era informației. Ultimele apariții la Polirom P