Editura Evenimentul si Capital

Pianista Mădălina Pașol readuce atmosfera de la Besançon pe scena Ateneului Român

Autor: | | 0 Comentarii | 125 Vizualizari

Pianista Mădălina Pașol va urca duminică, 17 martie, pe scena Ateneului Român, aducând un omagiu de suflet celui mai mare pianist român prin reinterpretarea lucrărilor cântate de Dinu Lipatti, în ultimul său recital din 16 septembrie 1950, de la Besançon.

Aflată în plin turneu „Citadele muzicale”, după succesele extraordinare pe care le-a obținut pe 9 si 10 martie, la Ateneul din Tecuci și Palatul Episcopal din Galați, Mădălina Pașol va prezenta publicului din Sala Mare a Ateneului Român opusuri de: Mozart, Schubert, Chopin, Bach, Ravel. Spectacolul din 17 martie va aduce un plus de atractivitate prin invitarea actriței Ștefana Samfira, care va citi scrisori semnate de Dinu Lipatti și adresate profesorilor săi: Mihai Jora, Florica Musicescu, Nadia Boulanger, dar și unor mari personalități ale timpului: Clara Haskil, George Georgescu sau Nikita Magaloff.

Promovarea talentelor

Mădălina Pașol a concertat ca solistă sau în formații camerale împreună cu artiști de renume mondial. După absolvirea Liceului de Artă „George Enescu” a obținut o bursă de studii la Universitatea de Arte din Berlin, la clasa prof. Georg Sava și apoi la clasa prof. Pascal Devoyon. Pentru merite deosebite obține bursa „Nachwuchs Förderung Stipendium - NaFög” a Senatului Cultural German, oferită pentru cursurile de Master, precum si diploma de Pianist Concertist. Din anul 2014, Mădălina Pașol s-a dedicat promovării tinerelor talente, artiștilor români și valorilor culturale naționale pe plan regional și internațional în cadrul Institutului de Arte, pe care îl conduce.

Haideți la cursuri de caligrafie!

Muzeul Național al Literaturii Române în parteneriat cu Academia de Caligrafie organizează proiectul #220poenaru – Lecția de Caligrafie, care se va derula în perioada 19 februarie - 23 aprilie 2019, în fiecare marți, ora 18.30.

Proiectul promovează scrierea caligrafică utilizând instrumente tradiționale, fiind dedicat aniversării a 220 de ani de la nașterea lui Petrache Poenaru, inventator român al stiloului cu rezervor. Ideea constă într-o serie de ateliere dedicate tinerilor și familiilor cu copii cu vârste de peste 12 ani. Cursanții selecționați vor învăța, pe parcursul celor zece lecții practice, tehnici de caligrafie tradițională și scriere cu tocul și penița, precum și mânuirea altor instrumente specifice.

Pe parcursul sesiunilor de studiu asistat se parcurge o curbă creativă de învățare, începând de la bazele mânuirii corecte a instrumentelor de scriere rondă (pensule și penițe late) până la alcătuirea propriilor lucrări, utilizând scrierile de bază din punct de vedere al dificultății (precum Fundațional și Uncial) și se continuă cu scrieri Gotice, făcându-se totodată introducerea în aplicarea metodelor care readuc frumusețea textelor medievale iluminate.

La finalul cursurilor se va organiza o expoziție cu 22 de lucrări de caligrafie realizate de cursanți în decursul atelierelor. De asemenea, pe parcursul evenimentului vor exista manifestări conexe precum seminarii, discuții sau prezentări având ca subiect caligrafia, scrisul de mână sau instrumentele de scris.

Ultimele apariții la Polirom

O istorie erotică a psihanalizei. De la dădaca lui Freud la amanţii de astăzi

Traducere de Nicolae Constantinescu

Halep, BOOM FINANCIAR! Câți BANI a câștigat Simona la Miami

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI