Evenimentul Zilei > Social > Reacţia Comisiei Europene la vestea că Pfizer reduce temporar livrările de vaccin anti-Covid
Reacţia Comisiei Europene la vestea că Pfizer reduce temporar livrările de vaccin anti-Covid

Reacţia Comisiei Europene la vestea că Pfizer reduce temporar livrările de vaccin anti-Covid

Pfizer îşi va reduce producţia în Europa, anunţă Institutul Norvegian de Sănătate Publică. Dar, Institutul norvegian a declarat că nu vor exista întârzieri în implementarea procesului de vaccinare a populaţiei.
UPDATE: Mai multe țări din UE sunt nemulțumite de reducrea distribuirii vaccinurilor în Europa.

Mai multe state membre UE au reacţionat după anunţul Pfizer că vor reduce temporar livrările în Europa. Acestea au anunţat că nu au suficiente doze de vaccin. Printre țările nemulțumite se numără Belgia, Italia și Lituania.

„Compania care produce vaccinuri ne-a transmis că sunt reduceri în aprovizionare la nivelul UE!, a declarat Vytautas Beniusis, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Lituania.

Ştirea iniţială

Pfizer își va reduce temporar livrările în Europa de vaccin împotriva COVID-19. Între timp, își îmbunătățește capacitatea de producție, potrivit Institutului Norvegian de Sănătate Publică.
„Am primit acest mesaj astăzi, puțin înainte de ora 10:00 (9:00 GMT). Ne așteptam la 43.875 de doze de vaccinuri de la Pfizer în săptămâna trei (săptămâna viitoare). Acum se pare că vom primi 36.075 de doze”, a transmis, într-un comunicat, Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI).

Pfizer va reduce producţia

Reducerea livrărilor se datorează faptului că Pfizer limitează producția, în contextul actualizării capacităţii de producție la 2 miliarde de doze de vaccin pe an, de la 1.3 miliarde în prezent, a declarat FHI.

„Această reducere temporară va afecta toate ţările europene. Deocamdată nu este clar cât va dura până când Pfizer va reveni la capacitatea maximă de producţie”, a notat FHI.

Compania a transmis că este necesar să realizeze unele modificări la nivelul procesului şi a unităţii de producţie care vor necesita aprobări suplimentare.
„Deşi va avea un impact temporar asupra transporturilor la sfârşitul lunii ianuarie până la începutul lunii februarie, va oferi o creştere semnificativă a numărului dozelor disponibile pentru pacienţi la sfârşitul lunii februarie şi în martie”, se arată în comunicatul Pfizer.

În acest an se vor produce 2 miliarde de doze

CEO-ul companiei, Albert Bourla, a declarat marți pentru „Squawk Box” CNBC că este încrezător. Şi asigură o „crește importantă” de vaccin în acest an. Vor produce până la 2 miliarde de doze.

Bourla a mai spus că Pfizer are în prezent mai multe doze din vaccinul său decât sunt utilizate la această oră în toată lumea.

Uniunea Europeană a declarat săptămâna trecută că își dublează stocul de vaccin Pfizer-BioNTech.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că acordul prevede ca UE să achiziționeze încă 300 de milioane de doze de vaccin la stocul existent deja, scrie cnbc.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.