Reprezentanţii companiei farmaceutice americane Pfizer au anunţat recent că vor studiu progresele înregistrate de vaccinul împotriva Covid-19, pentru a constata dacă cât durează imunitatea şi dacă mai mai este nevoie de rapel.
Studiul Pfizer se va concentra pe eficacitatea acestuia în ceea ce priește imunitatea, nu și pe efectele secundare. Astfel, Pfizer scapă de câteva „întrebări fără răspuns” despre vaccinuri. Studiu istoric se va concentra asupra celor care lucrează în domeniul sănătății. În acest sens, vor fi examinate cazurile persoanelor complet vaccinate care au contractat Covid-19.
Un oficial al companiei a declarat luni că astfel se va stabili dacă și când este necesară doza de rapel.
„Ne vom uita la date din lumea reală, care ne vor ajuta să înțelegem când s-ar putea să vedem o schimbare a eficacității vaccinului”, a declarat David Swerdlow, epidemiolog clinician.
Concluzii trase la Conferința mondială de medicină de precizie
Observaţiile au fost lansate la Conferința mondială de medicină de precizie. „Vom monitoriza acest lucru îndeaproape și vom folosi date imunologice, date clinice și date din lumea reală pentru a ne gândi când ar putea fi nevoie de rapel”, a spus el.
Peste 10.200 de cazuri de „breşă a vaccinului Covid-19” (n.r. – persoane care au contractat Sars-Cov-2 după ce au fost vaccinate) au fost raportate în SUA de la 30 aprilie, deși este rar ca persoanele complet vaccinate să se infecteze.
Aproximativ 43% din populația SUA este complet vaccinată, cu 311 de milioane de doze administrate până acum, potrivit dispozitivului Bloomberg de urmărire a vaccinurilor.
Pe ce se va pune accent în acest studiu
Vaccinurile de rapel sau de urmărire sunt pentru pacienții care au primit doza completă a vaccinului inițial - una sau două doze, în funcție de marcă - și ale căror sisteme imunitare ar putea avea nevoie de o injecţie suplimentară pentru a combate noile tulpini sau pentru a susține scădereaa numărului de anticorpi.
„Lucrăm la înțelegerea impactului dozelor de rapel. Vom primi date de la monitorizarea continuă a studiilor noastre clinice pentru a vedea cât durează markerii imuni, a spus Swerdlow.
Există încă „întrebări fără răspuns”, a declarat la rândul ei şi Julie Louise Gerberding, vicepreședinte executiv la Merck & Co. și fostă directoare a Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Cât timp protejează vaccinul împotriva Covid-19?
„Chiar și cu eficacitatea uimitor de minunată a vaccinurilor care sunt autorizate în prezent, nu cunoaștem durabilitatea protecției pe termen lung”, a spus ea.
„Trebuie să înțelegem descoperirile și modul în care am putea fi în măsură să le prezicem și cine este expus riscului pentru acestea”, a completat Gerberding.
Un studiu numit HERO-Together şi condus de Duke Clinical Research Institute este conceput pentru a aborda rezultatele asupra sănătății și efectele pe termen lung ale vaccinurilor Covid-19, dar este limitat la lucrătorii din domeniul sănătății. Pfizer a indicat că oamenii de ştiinţă care lucrează pentru companie ar putea extinde cercetarea dincolo de acea populație.
„Există multă cercetare care trebuie monitorizată și evaluată pe măsură ce mergem înainte. Cu siguranță nu suntem ieșiți din pădure. Cred că acum este un moment pentru a face un pas înapoi și a le mulțumi oamenilor care au reușit să-și mute vaccinurile atât de repede”, a mai precizat Gerberding, conform news.bloomberglaw.com.