Pfizer cere Statelor Unite aprobarea antiviralului Paxlovid pentru tratarea Covid-19

Pfizer cere Statelor Unite aprobarea antiviralului Paxlovid pentru tratarea Covid-19Sursa: arhiva EVZ

Studiile au arătat că pastila antivirală reduce riscul de deces și spitalizare cu 90% dacă este administrată în primele zile de la infectare. Paxlovid era deja folosit în SUA pe baza unei autorizații de urgență.

Compania Pfizer a anunţat că a solicitat Statelor Unite aprobarea oficială a tratamentului său antiviral Paxlovid pentru Covid-19, transmite Reuters, citată de news.ro.

Pfizer a cerut Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente aprobarea medicamentului pentru tratarea pacienţilor vaccinaţi şi nevaccinaţi care prezintă un risc ridicat să facă forme grave Covid-19.

Rezultate bune

Cererea corespunde practic cu actuala autorizaţie de urgenţă pentru acest medicament, care acoperă 50%-60% din populaţia SUA. „Am conceput în mod special Paxlovid pentru a-și păstra activitatea în cazul coronavirusurilor, precum și al variantelor actuale de interes, cu mutații predominante ale proteinei spike”, a declarat Dr. Michael Dolsten, directorul științific al Pfizer, într-un comunicat de presă emis de compania farmaceutică la finele lunii aprilie.

Acesta a adăugat că pilula antivirală a demonstrat o capacitate de reducere a riscului de spitalizare și/sau a decesului cu 90%, dacă este administrată în primele zile după infectare.

Datele unui studiu realizat în Israel la începutul acestei luni au arătat că Paxlovid a redus ratele de spitalizare şi decese din cauza Covid-19 la pacienţii vaccinaţi şi nevaccinaţi de cel puţin 65 de ani, dar nu s-a constatat că previne îmbolnăvirea severă în rândul adulţilor mai tineri..

Cum se administează tratamentul

Pastila Pfizer se administrează în trei doze, luate de două ori pe zi, pentru o perioadă de cinci zile. O persoană cu risc ridicat ar trebui să îl ia în momentul în care află că a contractat virusul, pentru a preveni deteriorarea stării sale de sănătate.

Paxlovid, împreună cu molnupiravirul de la Merck, au fost lăudate de experții din domeniul sănătății pentru accesibilitatea pe care o prezintă în comparație cu alte medicamente eficiente care pot salva pacienții de la internarea în secția de Terapie Intensivă.

Alte tratamente, cum ar fi anticorpii monoclonali, necesită utilizarea unui pat de spital, prezența personalului medical și a unor echipamente speciale, precum aparate și tuburi, pentru a fi administrate. Medicamentele sunt regăsite, de asemenea, în cantități limitate și pot fi foarte costisitoare.

 

Ne puteți urmări și pe Google News