Petrotel Lukoil, a treia rafinărie ca mărime din țară, interfață pentru spălarea banilor rusești. Firmele din Kazahstan, pionul principal, potrivit Gândul

Petrotel Lukoil, a treia rafinărie ca mărime din țară, interfață pentru spălarea banilor rusești. Firmele din Kazahstan, pionul principal, potrivit Gândul Lukoil / Sursa foto: arhiva EVZ

Apar noi informații care demonstrează cum Rusia caută metode de a scăpa de embargoul impus de Uniunea Europeană în urma războiului din Ucraina, cu scopul de a obține în continuare sume colosale din exportul de petrol. În toată această acțiune, un rol important l-ar avea compania kazahă de petrol şi gaze KazMunayGas (KMG), proprietarul Rompetrol.

120 de pagini are rechizitoriul dosarului „Evaziunea Lukoil în România”, în care se detaliază modalităţile prin care Petrotel Lukoil, cea de-a treia rafinărie ca mărime din ţară, a fost decapitalizată și folosită că interfață pentru spălarea banilor rusești.

Potrivit procurorilor, între 2011 și 2014, rafinăria Petrotel a generat pierderi de aproape 2 miliarde de lei în România, însă doar în aparență, deoarece profiturile ar fi fost exportate în alte țări, către firme ce erau controlate direct sau indirect de Lukoil.

Profiturile Petrotel Lukoil, exportate în alte țări

„În cauză, în urma extinderii certărilor faţă de Lukoil Europe Holdings BV Olanda şi faţă de S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti au fost extinse şi măsurile asigurătorii. Acestea au fost aplicate asupra unor bunuri aparţinând Lukoil Europe Holdings BV Olanda, până la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74 euro (…), precum şi asupra unui număr de 176.840.629 acţiuni, deţinute de aceasta în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti”, s-a precizat în comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a se asigura că firma Lukoil România SRL va fi ferită de eventuale extinderi asigurătorii în dosarul Petrotel Lukoil, compania a mutat benzinăriile și restul activelor Lukoil România de la acționarul majoritar Lukoil Europe Holding BV Olanda la Litasco SA, altă firmă din grupul Lukoil.

Mai mult, Lukoil a schimbat modul de lucru al rafinăriei din Ploiești, aceasta devenind din 2021 o prestatoare de servicii a Litasco - Lukoil, care aduce țițeiul la Petrotel, plătește factura de procesare rafinăriei și vinde toate produsele obținute către Lukoil România. Astfel, Lukoil s-a asigurat că ulterior pierderii procesului și stabilirii prejudiciului final să nu fie executate de către Fisc eventuale produse care ar fi fost găsite în rafinărie sau stocuri din conductele CONPET.

Lukoil, relații strânse cu compania kazahă KazMunayGas

Recentele negocieri între Lukoil și KazMunayGas pentru cedarea activelor rusești din România către compania KMG din Kazakhstan „se încadrează în tiparele infracționale folosite și în cazul celui mai mare dosar de evaziune fiscal din România, dosarul Petotel-Lukoil, în care cea mai mare parte a prejudiciului a fost create pe filiera ruso-kazahă”, se mai arată în rechizitoriu.

Una dintre metodele care au dus rafinăria Petrotel Lukoil în dosarul de evaziune fiscală a fost „stabilirea, acceptarea şi practicarea de preţuri de vânzare inferioare preţurilor de cost, preţuri în care sunt incluse costurile cu materia primă achiziţionată la preţuri defavorabile societăţii, scopul final al acestei politici de preţuri fiind acela de a externaliza profitul, de a nu achita sume sub formă de impozit pe profit către bugetul de stat”.

O altă metodă evazionistă s-a concretizat prin „majorări de capital fictive”. Mai exact, rafinăria transforma majorarea de capital într-un credit pe care-l înapoia, în aceeași zi, plătind și dobândă.

Mai mult, procurorii notează în rechizitoriu că Petrotel Lukoil lua împrumuturi de la acţionarul său majoritar din Olanda, dar banii se plăteau înapoi acţionarului majoritar la o dobândă mult peste piaţă, ceea ce este ilegal, potrivit Gândul.