Petrolistul texan al lui Trump, care trebuie să potolească VIESPARUL de la Departamentul de Stat

Petrolistul texan al lui Trump, care trebuie să potolească VIESPARUL de la Departamentul de Stat

Rex Tillerson, „ministrul de Externe” al administrației Trump este un novice în politică dar uns cu toate alifiile în afaceri.

Fostul Președinte Director General al ExxonMobile, Rex Tillerson, a preluat frâiele diplomației americane, însă acest apropiat al lui Putin va avea de condus un Departament de Stat aflat în stare de rebeliune față de Donald Trump.

Tillerson, un texan de 64 de ani, din care 41 petrecuți la gigantul petrolier american, a devenit vocea administrației Statelor Unite în străinătate, după ce a primit miercuri seara aprobarea Senatului.

„ A lăsat o treabă grozavă pentru a face asta”, a declarat Donald Trump la ceremonia de depunere a jurământului la Casa Albă. El a adăugat că, odată cu cel de-al 69-lea secretar de stat, „un om respectat în lume”, Statele Unite „vor ajunge la pacea și stabilitatea acestei epoci foarte, foarte tulburi”.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, Rex Tillerson a declarat:

„Voi reprezenta întotdeauna și în orice ocazie interesele întregului popor american.”

Noul secretar de stat va rosti astăzi un discurs în fața Departamentului de Stat, o instituție cu 70.000 de cadre, cel mai mare aparat diplomatic din lume, și își va lua în stăpânire biroul din uriașa clădire numită „Foggy Bottom”, din sudul Washingtonului.

Donald Trump, deși familiarizat cu lumea afacerilor, nu îl cunoștea pe Rex Tillerson, până când foști membri republicani ai Executivului - fostul șef al Pentagonului, Robert Gates, și fosta secretară de stat, Condoleeza Rice – i-au „șoptit” numele acestuia în decembrie.

Tillerson este căsătorit și are patru copii; a fost șeful cercetașilor americani, de profesie inginer și a ajuns de tânăr la Exxon, în 1975, unde a urcat toate treptele ierarhice, până a devenit patronul acestui colos petrolier, din 2006 până pe 31 decembrie 2016.

Inteligență rece, statură impozantă, voce gravă și figură impasibilă, noul secretar de stat este complet novice în politică. În timpul audierii sale în Senat, la jumătatea lunii ianuarie, când și-a expus viziunea despre cum ar trebui să fie politica externă a Americii, el s-a delimitat oarecum surprinzător de opțiunile diplomatice ale șefului său, Trump, fie că a fost vorba de Rusia, de controlul armelor nucleare sau de schimbarea climatică.

Deși apropiat de Vladimir Putin, care l-a decorat în 2012 – 2013 cu Ordinul Prieteniei pentru investițiile Exxon în Rusia, Rex Tillerson a declarat că Rusia reprezintă „un pericol” pentru Europa și NATO.

Mai mult, el a afirmat că Statele Unite și Rusia nu vor fi „probabil, niciodată prieteni”.

Afirmații contondente care contrastează cu cele ale lui Trump, care nu a încetat să laude „inteligența” liderului de la Kremlin, de care își dorește o apropiere.

Totuși, la fel ca șeful său, noul secretar de stat s-a păstrat evaziv față de menținerea sancțiunilor împotriva Rusiei, adoptate de administrația Obama în urma conflictului din Ucraina.

Când Donald Trump l-a ales pe Rex Tillerson în luna decembrie au existat numeroase voci care s-au întrebat despre un posibil conflict de interese la viitorul șef al diplomației, după patru decenii de carieră în cadrul colosului Exxon, cu afaceri în peste 50 de țări, printre care Rusia, Libia sau Arabia Saudită.

Fostul patron a anunțat că a rupt orice legături cu corporația multinațională, cu o valoare pe bursă de circa 350 de miliarde de dolari.

Părăsind birourile de la Exxon, Rex Tillerson preia un Departament de Stat în fierbere. „În pragul insurecției”, după cum declara un oficial pentru AFP.

Ministerul de Externe american, condus timp de patru ani de John Kerry, este zguduit de o frondă împotriva celui de-al 45 președinte al Statelor Unite.

La Departamentul de Stat există un document intern semnat de „circa o mie” de diplomați și funcționari contestatari. Aceștia s-au declarat împotriva decretului intitulat „Protejarea națiunii față de pătrunderea teroriștilor străini în Statele Unite”, semnat de Trump pe 27 ianuarie și care suspendă intrarea în țară a cetățenilor din șapte țări majoritar musulmane, considerate cu risc terorist.

Această tulburare în sânul Departamentului de Stat s-a concretizat și printr-o scrisoare de protest semnată de o sută de foști oficiali diplomatici și militari, democrați și republicani.

Printre „insurgenți” se află și Thomas Countryman, fost secretar de stat adjunct, care, într-o intervenție la postul MSNBC, l-a avertizat pe Trump:

„Dacă nu aveți încredere în funcționarii profesioniști o să ajungeți să faceți diplomație de amatori.”