Petrol: OPEC+ e gata să-şi reducă oferta pentru a evita o scădere a cursului barilului

Petrol: OPEC+ e gata să-şi reducă oferta pentru a evita o scădere a cursului barilului România urcă pe locul trei în top 500 companii Europa de Est. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul energiei din Arabia Saudită se îngrijorează de o scădere a preţului aurului negru, considerând că piaţa e suficient aprovizionată în momentul în care o încetinire a economiei mondiale va face să scadă cererea.

Reducerea ofertei de petrol, iată ceva ce pare un paradox în plină criză energetică, în situaţia în care acum câteva săptămâni preşedintele Joe Biden a mers în Arabia Saudită să ceară o creştere a producţiei. Totuşi, asta intenţionează să facă OPEC+ (parteneriatul care reuneşte ţările exportatoare de petrol, în frunte cu Arabia Saudită şi Rusia). 

Ministrul saudit al energiei, Abdelaziz ben Salmane, a declarat pentru agenţia Bloomberg că OPEC+ are mijloacele să-şi "reducă în orice moment producţia" pentru a face faţă provocărilor unei pieţe petroliere "căzută în cercul vicios al lichidităţii reduse şi al volatilităţii extreme" care "trimite semnale eronate pieţelor într-un moment în care e nevoie de mai multă claritate". 

Modestă creştere în septembrie 

La începutul lunii august, OPEC+ a convenit o creştere aproape derizorie a ofertei sale pentru luna septembrie, de "100.000 de barili pe zi", prin comparaţie cu circa 432.000 b/j, apoi 648.000 b/j stabilite în lunile precedente. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Or, în ciuda acestei creşteri timide, cursul, după ce a crescut la începutul anului când cererea se relua la încheierea izolărilor şi începutul invadării Ucrainei de către Rusia, a scăzut cu peste 20% în două luni şi jumătate. 

Ministrul saudit avertizează asupra "cercului vicios" în care a intrat piaţa, după părerea lui, care este "amplificat de un flux de poveşti fără bază" referitoare la "o distrugere a cererii, ştiri privind revenirea unei oferte de volum mare şi ambiguitatea şi incertitudinea privind impactul potenţial al plafonării preţurilor, embargourilor şi sancţiunilor". 

O critică abia voalată contra declaraţiilor unor oficiali occidentali, după embargoul impus asupra petrolului rusesc de către Statele Unite, Regatul Unit şi ţările europene, în cadrul unor sancţiuni. 

"În cadrul OPEC+, am cunoscut un mediu mult mai dificil în trecut şi am ieşit mai puternici şi mai sudaţi ca oricând", a amintit ministrul saudit, care a anunţat că OPEC+ va lucra la un nou acord pentru perioada de după 2022, notează latribune.fr.

(Traducere Rador)