Petre Pop, singurul român „cu moto la cap” din Isle of Man TT
- Alexandru Toader
- 20 decembrie 2017, 23:48
Isle of Man TT este cea mai titrată și periculoasă cursă din lume, în care, din 1907 încoace, au pierit peste 240 de piloți. Din România, momentan, doar Petre Pop a avut curajul să „alerge” în această cursă nebună, desfășurată pe străzile insulei Man, din Marea Irlandei
În 1907, pe 28 mai, a avut loc prima ediție a celei ce avea să devină cea mai prestigioasă și periculoasă cursă moto din lume, Isle of Man TT. Circuitul este unul aparte, cu cel puțin 286 de viraje, toate într-un singur tur, fără spații de degajare, prin orășele, sate, ale căror străzi sunt deosebit de înguste. Se spune că este și cursa supremă pentru oricine se regăsește în zicala „om cu moto la cap”. În cadrul Isle of Man TT, calificările au reguli dure.
Dragoste la prima pedală
Cu cât clasa cilindrică este mai mare, automat și tururile se înmulțesc per pilot. Din șase tururi, ceea ce înseamnă peste 360 km parcurși, viteza medie depășește ușor 200 de km/h. Cursa organizată pe insula din Marea Irlandei are și o parte dramatică. Între 1907 și 2014, de exemplu, șiau pierdut viața pe traseu cel puțin 240 de piloți. România a avut un singur pilot care a avut curajul să „alerge” traseul insular din Marea Irlandei.
În vârstă de 29 de ani, Petre Pop a obținut cu greu „biletul” pentru a concura la Isle of Man TT, în 2013, dar în calificări, etapă de care nu a putut trece ulterior. A făcut-o la clasa SuperSport, pe o motocicletă Honda CBR600RR. „Motociclismul l-am început acum 12 ani, cu o motoretă de cross. A fost dragoste la prima pedala! După 4 ani în care mi-a fost refuzat dosarul, pe baza lipsei de experiență cu motoretele de viteză, am fost acceptat să particip la ediția 2013. Și nu am stat pe gânduri. La TT nu se ajunge ușor. Trebuie să trimiți absolut toată documentația din toată cariera ta de motociclism, iar după câteva luni de verificări ești chemat la primul briefing (n.r. - din totalul de 3)”, ne-a declarat Petre.
Cimitirul TT
Vizavi de buget, Petre a mărturisit că s-a descurcat cu greu, și că pentru a „alerga” la Isle of Man TT trebuie să ai un curaj nebun: „În primul rând trebuie să ai pregătire psihică! Trebuie să-ți eliberezi mintea de absolut orice te poate distrage. Circuitul trebuie visat și noaptea. Condiția fizică este un alt factor decisiv. Am fost conșitient de pericolele la care mă expun în cursă. Întelegi și mai bine asta, când îți semnezi asigurarea medicală, cu repatriere, sau când semnezi cererea de a ramâne pe insulă,în cimitirul TT, alături de ceilalți piloți care și-au pierdut viața. Costurile sunt pe masură nivelului competiției. Din păcate, nu am reușit să atrag sponsori semnificativi și a trebuit să mă descurc cu bugetul propriu. Nu a fost deloc ușor”.
Petre Pop ne-a mai spus că atunci când concurezi la Isle of Man TT „simți că trăiești într-o lume paralelă, în care totul merge cu incetinitorul”. Pilotul român nu a putut trece de calificări, la TT, dar după două luni de la această experiență (august 2013), avea să revină pe același circuit, pentru cursa ManxGP (cursa echipelor cu bugete mai reduse), unde a reușit să se claseze pe locul 18.