Petre Daea revine la Agricultură. Președintele Iohannis a semnat decretul

Petre Daea revine la Agricultură. Președintele Iohannis a semnat decretulSursa foto: Razvan Valcaneantu\EEC

Fostul ministru Petre Daea, din guvernul condus de Viorica Dăncilă, revine la conducerea Ministerului Agriculturii. Miercuri, 6 iulie, social-democrații au votat în unanimitate, în ședința Consiliului Politic Național, pentru propunerea lui Petre Daea la MADR. Președintele Iohannis a semnat decretul de numire pentru înlocuitorul lui Adrian Chesnoiu, care a demisionat în urma unei anchete a DNA.

Update 2 - Președintele României Klaus Iohannis a semnat, vineri dimineața, decretul de numire a lui Petre Daea, de la PSD, în funcția de ministru al Agriculturii, anunță un comunicat al Administrației Prezidențiale. Petre Daea va depune jurământul ca ministru vineri, de la ora 13:00.

Update - Petre Daea, fost ministru al Agriculturii în cabinetul condus de Viorica Dăncilă, va fi propunerea PSD pentru ocuparea portofoliului lăsat liber de Adrian Chesnoiu, care a demisionat după ce a început să fie cercetat de DNA. Daea a fost votat, în unanimitate, în ședința Consiliului Politic Național al PSD.

Posibilul viitor ministru al Agriculturii este membru al Consiliului de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii. Mandatul lui Petre Daea la FNGCIMM o să expire în câteva zile. Însă, pentru această funcție, el a încasat un salariu lunar brut de 12.000 de lei.

Petre Daea a mai fost ministru în mandatele deținute de: Adrian Năstase, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Viorica Dăncilă.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a afirmat că social-democrații iau în considerare mai multe variante de înlocuitori ai lui Adrian Chesnoiu. Acesta a renunțat la funcție după ce DNA an solicitat ridicarea imunității parlamentare, în vederea unei anchete de abuz în serviciu. Premierul Nicolae Ciucă a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de nominalizare a vicepremierului Sorin-Mihai Grindeanu ca ministru interimar al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„Cu toții suntem vremelnici în anumite funcții și trecător pe acest pământ. Normal că Adrian era un foarte bun specialist, recunoscut de către toată lumea, atât la Bruxelles, cât și de către fermieri, agricultori. Este un moment delicat pentru Adrian, dar cu abordarea pe care a avut-o sper că lucrurile să grăbească, să nu treneze acest dosar, să fie trimis cât mai repede în judecată și să-și dovedească nevinovăția”, a declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a precizat că exită mai multe opțiuni pe care PSD le ia în considerare pentru Ministerul Agriculturii, iar Petre Daea este una dintre ele. El a precizat că nu se știe dacă tot organizația de la Olt va face desemnarea, în partid, pentru un viitor ministru al Agriculturii.

„Avem vreo 5 sau 6 variante. Am avut discuții telefonice și ieri și la sediu. Vom veni cu o propunere. (Petre Daea – n. red.) este unul dintre numele propuse de anumiți colegi. Vom vedea”, a mai precizat președintele PSD.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Derputații PSD susțin ridicarea imunității lui Chesnoiu

În acest context, Marcel Ciolacu a precizat că parlamentarii social-democrați vor vota pentru ridicarea imunității lui Adrian Chesnoiu. De altfel, acesta a cerut să i se permită să apară în fața procurorilor. Adrian Chesnoiu a demisionat din funcția de ministru al Agriculturii și a cerut deputaților să voteze pentru ridicarea imunității. Votul va fi dat în ședința de plen programată pentru marți, 28 iunie.

„Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune! Mă retrag din funcția de ministru – nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale”, scria Adrian Chesnoiu, pe Facebook, în momentul în care și-a anunțat demisia.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție. El a făcut acest anunț într-o postare pe Facebook, unde a ținut să sublinieze că este nevinovat.

PSD discută despre modificările fiscale

În acest context, Marcel Ciolacu, a declarat că impozitarea progresivă nu poate fi implementată începând de anul viitor. El şi-a exprimat convingerea că măsura propusă de PSD reprezintă „singura soluţie” pentru România.

„Este o discuţie de fond impozitarea progresivă. Ştiu şi eu, ştiţi şi dumneavoastră că această impozitare progresivă nu poate fi implementată începând de la anul. Dar eu continui susţinerea impozitării progresive şi cred că este singura soluţie pentru România în acest moment. (...) Cred că este corect ca, întâi, ANAF-ul să îşi facă treaba, să facă digitalizarea şi pe urmă să cerem de la populaţie alt regim de impozitare”, a arătat Ciolacu.

El a precizat că supraimpozitarea pensiilor speciale şi a salariilor mari ori taxa de solidaritate vor fi discutate în cadrul partidului. Ulterior vor fi dezbătute la nivelul coaliţiei, urmând să fie luată o decizie finală. Liderul PSD a mai precizat că până la 1 iulie va fi luată o decizie în ceea ce priveşte măsurile fiscale propuse de către coaliţie.

„Până în data de 1 va fi o decizie în ceea ce priveşte măsurile fiscale propuse de către coaliţie. Astăzi o să le prezentăm şi colegilor din Biroul Permanent Naţional. Acelaşi lucru, în oglindă, îl face şi PNL. Şi pe urmă o să facem o şedinţă de coaliţie pentru a stabili forma finală. (...) Ministrul de Finanţe vine şi prezintă viziunea în ce priveşte măsurile fiscale. (...) O să le discutăm, atât noi, cât şi ei, şi pe urmă într-o şedinţă de coaliţie o să le decidem”, a afirmat Ciolacu.