Pe lângă Gordon Bajna, pretiţia a fost semnată de mai mulţi ex-premieri, de scriitorul american de renume mondial Paul Auster și de singurul supraviețuitor, participant la procesul de la Nürnberg, fostul procuror Benjamin Ferencz, în vârstă de 102 ani, potrivit NÉPSZAVA.
La publicarea acestui articol în paginile ziarului ungar "Népszava", numărul semnatarilor petiţiei a depăşit 850, prin care se solicită ca preşedintele Rusiei, Vladimir Putin să fie adus în fața unui tribunal internațional, în cadrul unei proceduri similare cu procesele de la Nürnberg, din cauza atacării Ucrainei. Printre cei care şi-au asumat cu numele semnăturile lor se află, printre alţii, şi scriitorul american de renume mondial Paul Auster, umoristul, scriitor şi actor englez Stephen Fry, istoricul britanic, profesor al Universtăţii din Oxford, Timothy Garton Ash, şi foştii premieri ai Marii Britanii, Australiei, României şi Ungariei, respectiv, Gordon Brown, Kevin Rudd, Petre Roman şi Gordon Bajnai, potrivit publicaţiei ungare Helló Magyar.
Ce se întâmplă cu Vladimir Putin?
Publicaţia a amintit că Gordon Brown a declarat recent presei britanice că aşa cum criminalii de război nazişti au fost traşi la răspundere la Nürnberg, cu opt decenii mai târziu, trebuie să se asigure că și Vladimir Putin va fi tras la răspundere într-o zi. De altfel, petiția a fost semnată și de singurul supraviețuitor, participant la procesul de la Nürnberg, între 20 noiembrie 1945 și 1 octombrie 1946, fostul procuror ungar din SUA, în vârstă de 102 ani, Ferencz Benjámin.
Curtea Penală Internațională (CPI) a lansat încă la începutul lunii martie o anchetă cu privire la săvârşirea unor presupuse crime împotriva umanității și crime de război. Deși Ucraina nu este parte la Convenția de la Roma care constituie temelia înfiinţări Curţii Penale Internaţionale, a acceptat jurisdicția CPI în urma anexării Crimeii de către Rusia, în 2014.
Este adevărat că posibilităţile CPI sunt limitate, dat fiind faptul că procedurile declanşate trebuie să fie aprobate şi de Consiliul de Securitate al ONU, ceea ce vor fi blocate, probabil, fără probleme de Rusia, care este membru permanent al acestui consiliu, conform Rador.