Finlandezii cer referendum pentru intrarea în NATO. Petiția a adunat semnăturile necesare în timp record

Finlandezii cer referendum pentru intrarea în NATO. Petiția a adunat semnăturile necesare în timp record finlanda / Sursa.rfi.ro

Parlamentul din Finlanda a trebuit să se sesizeze automat și să ia în discuție o petiție prin care se cere un referendum privind aderarea țării la NATO. Solicitarea a adunat 50.000 de semnături în timp record. Și un sondaj arată că peste 50% dintre finlandezi susțin aderarea la NATO.

Premierul Sanna Marin a anunțat marți, 1 martie, după o reuniune cu ceilalţi lideri de partid că opinia scenei politice finlandeze despre aderarea la NATO începe să se schimbe, relatează AFP.

Reuniunea de la Parlament s-a desfășurat cu ușile închise și a avut în dezbatere o petiție prin care se cere organizarea unui referendum privind aderarea la NATO. Solicitarea a adunat pragul minim de 50.000 de semnături în timp record, iar Parlamentul a trebuit să se sesizeze automat.

„Cred că opinia cetăţenilor este pe cale să se schimbe, la fel ca opinia partidelor şi a membrilor acestora, din cauza evoluţiei mediului de securitate. Nu am luat nicio decizie finală. Vom evalua modul în care trebuie mers mai departe“, a declarat Sanna Marin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Partidul Social-Democrat condus de Sanna Marin este în mod tradiţional ostil aderării, în timp ce dreapta este mult mai favorabilă.

Sondaj pro aderării la NATO

Mai mult, potrivit unui sondaj comandat de postul public YLE, peste jumătate dintre finlandezi, respectiv 53% cred că țara lor trebuie să adere la NATO. 28% dintre cei peste 1.000 de respondenţi s-au declarat împotrivă, iar 19% au fost indecişi. Sondajul a fost făcut cu o zi înainte ca Rusia să atace Ucraina, mai exact în 23 februarie. Acum doi ani, doar 20% dintre finlandezi erau de acord cu aderarea țării la NATO.

Finlanda a luat ieri o decizie istorică și a anunțat că va spriini militar Ucraina. Chiar dacă nu este membră NATO, politica externă pare să se schimbe și după ce Finlanda a fost amenințată de Rusia. Moscova a trimis un mesaj tranșant Finlandei după ce reprezentanții ei au asistat la reuniunea NATO care a decis noi sancțiuni pentru Moscova.

Istorie complicată

Finlanda și Rusia au o istorie complicată. După cel de-al doilea război mondial, Moscova i-a permis Finlandei să rămână democratică și să-și dezvolte instituțiile independente, cu condiția să adopte un statut de neutralitate în cazul unor conflicte militare. Tratatele de pace din 1947 au stabilit atât neutralitatea Finlandei, cât și frontiera ei de aproximativ 1.300 de kilometri cu Rusia. Una dintre condițiile puse de Rusia a fost ca Finlanda să nu adere la NATO.