Peticul de pământ care nu a mai încăput în Acordul de Brexit

Gibraltar

Marea Britanie și UE a destupat șampania la capătul a patru ani de negocieri pentru a ajunge la un acord post-Brexit. Și totuși un petic de pământ stâncos a fost lăsat pe dinafară.

Gibraltar, o colonie britanică situată la extremitatea sudică a Spaniei, nu a fost inclusă în acordul comercial de Brexit, anunțat în ajunul Crăciunului de Marea Britanie și UE.

Pentru acest petic de pământ de 6,7 kilometri pătrați, 1 ianuarie rămâne o dată fatidică, la care expiră perioada de tranziție ce reglementează mica frontieră dintre Gibraltar și Spania.

Dacă nu se ajunge la nici un acord, există temeri serioase că o frontieră „dură” va perturba grav muncitorii, turiștii și principalele relații de afaceri de ambele părți.

Madridul conduce jocul

Spania a reușit să convingă UE să despartă chestiunea Gibraltarului de marile negocieri privind Brexitul, ceea ce înseamnă că Madridul este cel care gestionează direct toate negocierile cu omologii din Gibraltar și Londra, scrie Breitbart.

Ministrul spaniol de Externe, Arancha Gonzales Laya, declara joia trecută că, dacă nu se va ajunge la un acord, se vor repeta scenele cu lungile șiruri de camioane care așteptau acum o săptămână să traverseze Mâneca.

„Nu avem mult timp și scenele de haos din Marea Britanie trebuie să ne amintească că trebuie să continuăm să muncim pentru a ajunge la un acord privind Gibraltarul”, a declarat Gonzales Laya la canalul de televiziune publică spaniol RTVE. „Spaniolii doresc un acord, locuitorii din Gibraltar doresc un acord, acum și Marea Britanie trebuie să dorească unul. Este nevoie de voință politică.”

De-a lungul negocierilor privind Brexitul, Spania a insistat asupra faptului că dorește să aibă un cuvânt de spus în privința viitorului Gibraltarului.

Stânca a fost cedată Marii Britanii în 1713, dar Spania nu a renunțat niciodată să revendice suveranitatea asupra sa, amintește Breitbart Londra.

Timp de trei secole, mica suprafață de pământ le-a oferit navelor britanice dominația asupra strâmtei ieșiri din Mediterana spre Atlantic.

Ceva mai mult de 15.000 de persoane locuiesc în Spania și muncesc în Gibraltar, ceea ce reprezintă circa 50% din populația activă a Gibraltarului.

Populația micului teritoriu, de 34.000 de locuitori, s-a opus în marea ei majoritate ieșirii Marii Britanii din UE.

Precedentul Franco

La referendumul de Brexit din iunie 2016, 96% dintre alegătorii din Gibraltar au votat pentru rămânerea în cadrul blocului continental, ceea ce, consideră ei, le dă mai multă greutate în negocierile cu Madridul.

Teritoriul își amintește și acum de anul 1969, când generalul Franco a închis frontiera cu Gibraltarul, într-o tentativă de a distruge mica economie de aici.

Premierul Gibraltarului, Fabian Picardo, a salutat acordul post-Brexit însă a adăugat că teritoriul său este în continuare amenințat.

„Acest acord nu acoperă Gibraltarul. Pentru noi și pentru locuitorii din Campo de Gibraltar din jurul nostru, timpul presează în continuare”, a arătat Picardo într-un comunicat.

Un Schengen mic

„Continuăm să muncim, umăr la umăr cu Marea Britanie, pentru a finaliza negocierile cu Spania ale unui acord privind un proiect de tratat între UE și Marea Britanie privind Gibraltarul.”

Picardo a declarat recent la radioul spaniol Cadena SER că „un acord de maniera Schengen ar fi rezultatul cel mai bun” pentru a facilita cele 30 de milioane de treceri frontaliere între Gibraltar și Spania.

La rândul său, premierul britanic Boris Johnson a declarat că este hotărât să găsească o soluție care să „asigure fluiditatea frontierelor, ceea ce este în mod evident în interesul comunităților care trăiesc de ambele părți”.