Oamenii de știință, nedumeriți de observația că peștii se micșorează: „Încă nu înțelegem”

Pești. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Nou studiu despre pești. Peștii își reduc dimensiunile, chiar și în zonele neafectate de pescuitul excesiv, potrivit unei analize publicate în revista Science. Motivul exact al acestui fenomen este necunoscut, dar oamenii de știință au mai multe teorii. O analiză a constatat că aproape 75% dintre peștii marini din întreaga lume au scăzut în dimensiune între 1960 și 2020.

Nou studiu despre pești

Pescuitul excesiv și creșterea temperaturilor medii cauzată de nivelurile de poluare atmosferică provocate de om sunt factorii cheie ai acestui fenomen. Cu toate acestea, oamenii de știință încă nu sunt siguri de ce peștii își reduc dimensiunile ca răspuns la temperaturile mai ridicate ale oceanelor.

Pești. Sursa foto Youtube

Miliarde de oameni din întreaga lume se bazează pe fructe de mare și pește, pentru proteine, astfel încât vor trebui să pescuiască mai mult pește pentru a obține aceeași cantitate de calorii. Acest lucru pune presiune asupra comunităților de coastă care se bazează pe un ocean sănătos pentru venituri și hrană, precum și amenință populațiile de pești care se confruntă deja cu dificultăți din cauza temperaturilor mai ridicate ale oceanelor, a poluării și a pescuitului excesiv.

Pește. Sursa foto Pixabay

De ce se micșorează peștii

Fenomenul este cunoscut sub numele de „regula dimensiunii temperaturii” și a fost observat atât în zonele marine protejate, cât și în cele neprotejate. Timp de ani de zile, consensul științific a fost că peștii se micșorează deoarece branhiile lor nu pot face față unui corp mai mare. Cu toate acestea, un studiu recent condus de Komoroske și de colegul ei, Joshua Lonthair, a descoperit că păstrăvii de fântână crescuți în apă caldă aveau branhiile de o dimensiune adecvată pentru cerințele lor de oxigen.

Nici oamenii de știință nu înțeleg

Oamenii de știință presupun că micșorarea peștilor ar putea fi pur și simplu un produs al evoluției sau că un alt organ în afară de branhii provoacă o creștere întârziată. Înțelegerea cauzei principale a micșorării peștilor este importantă, deoarece ar putea perturba ecosistemele marine și ar putea reduce profiturile pescarilor.

Pentru a aborda problema peștilor mai mici, oamenii de știință depun eforturi susținute pentru a afla ce îi determină să se micșoreze ca răspuns la temperaturile mai ridicate ale oceanelor. În plus, există o mișcare către surse de energie curată, cum ar fi energia solară și eoliană, care va reduce poluarea și presiunea asupra animalelor, inclusiv a peștilor. Reducerea dependenței noastre de petrol va contribui, de asemenea, la reducerea deversărilor care amenință viața din oceane, potrivit Yahoo.com