Peste 900 de inculpaţi, trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în primul an de mandat al actualei conduceri DNA
- Ionel Stoica
- 30 mai 2014, 19:51
Peste 900 de inculpaţi au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în primul an de mandat al actualei conduceri a DNA, printre persoanele deferite justiţiei aflându-se şase deputaţi, din care un fost vicepremier şi un ministru, trei senatori, un europarlamentar, cinci preşedinţi şi un vicepreşedinte de Consilii Judeţene, aproximativ 40 de primari şi viceprimari, un prefect şi doi subprefecţi, şi 20 de magistraţi.
De asemenea, au fost trimişi în judecată trei consilieri de ministru, doi directori de trusturi de presă, 22 avocaţi, 28 ofiţeri de poliţie, 53 ofiţeri Jandarmerie, 8 ofiţeri superiori ai Ministerului Apărării Naţionale, un fost preşedinte ANAF, un preşedinte Camera de Comerţ şi Industrie, un preşedinte, un vicepreşedinte şi un secretar general al Autorităţii de Supraveghere Financiară, opt directori APIA, un preşedinte Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor, un preşedinte Federaţia Română de Fotbal, un preşedinte Liga Profesionistă de Fotbal şi un preşedinte al Federaţiei Române de Box.
Potrivit unor statistici, au fost trimise în judecată peste 260 de dosare în perioada 15 mai 2013-15 mai 2014, în care au fost reţinute aproximativ 350 de fapte de abuz în serviciu, 180 de înşelăciune, 150 de evaziune fiscală, 130 de trafic de influenţă, câte 120 de luare de mită şi infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.
DNA arată că în trei dosare sesizarea instanţei de judecată s-a făcut pe baza acordului de recunoaştere a vinovăţiei inculpatului.
În perioada menţionată au fost înregistrate aproximativ 4.200 de dosare penale şi peste 850 de inculpaţi condamnaţi, printre care şi patru miniştri sau fost miniştri, cinci parlamentari din care şi un fost premier, 11 primari, opt magistraţi, printre care şi un adjunct al procurorului general.
Tipologiile de comitere a faptelor de corupţie relevă atribuire ilegală de contracte din fonduri publice, numiri în funcţii de conducere, demersuri pentru modificarea unor legi.
La magistraţi s-a reţinut ca şi fapte decizii favorabile în dosare în schimbul unor bani/bunuri/ servicii, la reprezentanţi ai puterii locale - atribuire ilegală de contracte, subevaluare de bunuri şi restituire ilegală de bunuri către anumite persoane, iar la directori de companii naţionale şi regii - fraudare licitaţii şi plăţi ilegale sau preferenţiale către anumite firme.
Actuala conducere a DNA are ca provocări în perioada următoare garantarea independenţei şi stabilităţii instituţionale, păstrarea competenţelor actuale, asigurarea resurselor financiare şi instrumente legislative eficiente.