Peste 60% dintre moldoveni n-au bani de vacanță

Peste 60% dintre moldoveni n-au bani de vacanță Sursa foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova. „Peste 60% dintre cetățenii Republicii Moldova nu merg în vacanță sau, cel puțin, nu au fost nicăieri în ultimii doi ani. De regulă, este vorba de persoane în vârstă sau și dintre cele din mediu rural. La polul opus, se află 3,5% dintre moldoveni, pentru care vacanța este un stil de viață. Ei pleacă în concedii de câteva ori pe an. Acești basarabeni sunt tineri din orașe și cu studii superioare.

Vacanța este un indicator ce reflectă în mod perfect nivelul de trai al cetățenilor din Republica Moldova. Acolo 60% reprezintă populația săracă, 20% - oamenii cu venituri modeste sau clasa medie de jos, 17% - clasa medie și 3% - populația bogată”, consideră economistul Veaceslav Ioniță.

Peste 16% dintre cetățenii moldoveni merg, anual, în vacanță

Informațiile date publicității de expert se referă la cel mai recent sondaj de opinie național, realizat de către CBS Research, la solicitarea Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” și lansat, azi, de către Veaceslav Ioniță, expert în politici economice, la IDIS „Viitorul”, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Fiind întrebați dacă în 2024 au fost sau planifică să meargă în vacanță, peste 71% au menționat că nu au fost și nici nu planifică. Peste 18,6% au afirmat că au fost sau își propun să meargă peste hotare. Peste 5% au declarat că au fost sau planifică să ajungă undeva în Republica Moldova. Peste 3% dintre cei întrebați au fost sau vor să meargă atât în țară, cât și peste hotare. Mai mult de 1% din respondenți au fost și planifică să meargă mai mult de trei ori în vacanță.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult de 1% din respondenți, cel puțin, o dată la doi ani, se odihnesc în Basarabia sau în afară

Veaceslav Ioniță a mai spus că cetățenii moldoveni au fost întrebați și dacă în ultimii doi ani au fost sau au planificat să meargă în vacanță. Astfel, peste 61% au specificat că nu au fost niciodată, timp de doi ani, în vacanță și nici nu-și programează. Mai mult de 18% au răspuns că, cel puțin, o dată la doi ani, au mers în vacanță. Aproape 5% , cel puțin, o dată la doi ani, ajung undeva, în Republica Moldova. Peste 1% din respondenți, cel puțin, o dată la doi ani, se odihnesc în Basarabia sau în afară. Aproape 13%  dintre cetățenii moldoveni vizați, cel puțin, o dată la doi ani, pleacă pentru a se odihni, peste hotare.

Conform sondajului, peste 16% dintre cetățenii moldoveni merg, anual, undeva în vacanță. Dintre aceștia peste 2%, cel puțin, o dată în doi ani, se odihnesc undeva, în Republica Moldova. Peste 5%, în fiecare an, își iau vacanțe în Republica Moldova sau peste hotare. Mai mult de 8% dintre basarabenii vizați se odihnesc, anual, în statul de peste Prut. Totodată, peste 3% dintre ei,  anual, merg de mai multe ori în vacanță.

Economistul Veaceslav Ioniță: „Peste 60% din populația Republicii Moldova este săracă”

„Astfel, 61,3% din populația Republicii Moldova este săracă, fără vreo posibilitate de a merge în vacanță. Acești oameni aproape că nu se relaxează. 18,1% dintre cetățenii noștri reprezintă clasa mijlocie de jos, cu posibilități reduse de a merge la odihnă, iar 16,2 % sunt din clasa mijlocie, cu posibilități de a merge în vacanță și doar 3,5% sunt oameni bogați, care își permit să meargă, de mai multe ori pe an, la odihnă”, a spus Veaceslav Ioniță.

Cât privește vârstele respondenților, dintre cei între 18-29 de ani – peste 55% nu au fost și nu planifică să meargă undeva în vacanță. Peste 39% au fost sau vor merge în vacanță, peste hotare ori se vor odihni în Republica Moldova. Peste 5% dintre acei respondenți au fost și vor merge atât în republică, cât și în străinătate. Dintre cei cu vârste cuprinse între 30-44 de ani – peste 66% nu au fost și nu planifică să meargă undeva în vacanță. 27% au fost sau vor merge în vacanță, peste hotare sau în Republica Moldova. Dintre cei care au între 45-59 de ani – peste 70,4% nu au fost și nu-și programează să ajungă în vacanță.

Sărăcia de vacanță, un fenomen peste Prut

Potrivit analistului economic, atunci când un om nu-și permite să meargă într-o vacanță, aceasta este sărăcia de vacanță. Atunci când un om care muncește nu-și permite să meargă într-o vacanță, el nu se odihnește, nu-și reabilitează forțele, iar capacitatea lui de a munci este precară. Astfel, o parte considerabilă dintre cetățenii Republicii Moldova, în special, cei de la sate, care lucrează neoficial, de vârstă înaintată, nu-și permit vacanțe nu doar într-un an, dar chiar niciodată.