Peste 4.000 de cazuri de variola maimuței în Europa. Virusul se răspândește mult mai rapid decât se așteptau experții

Sursa foto: arhiva EVZ

Peste 4000 de cazuri de variola maimuței au fost raportate în Europa, cele mai multe în Marea Britanie. În România au fost diagnosticate 11 cazuri. Virusul a suferit deja mutații și se răspândește mult mai rapid decât se așteptau specialiștii.

Aproape 4.200 de cazuri de variola maimuței au fost diagnosticate până acum în Europa, potrivit datelor centralizare de Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC), scrie g4media.

Cele mai multe cazuri de infectare au fost raportate în Marea Britanie (1076), Germania (838), Spania (736), Portugalia (365) și Franța (350). În România au fost diagnosticate până acum 11 cazuri de variola maimuței.

„Sunt îngrijorat de transmiterea susţinută pentru că aceasta ar sugera că virusul (se) stabileşte şi s-ar putea răspândi în grupuri cu risc ridicat, inclusiv la copii, persoane imunodeprimate şi gravide", a declarat miercuri directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un briefing online de la Geneva.

Răspândire rapidă

Un nou studiu a dezvăluit că variola maimuței se transmite mult mai repede decât era de așteptat, iar oamenii de știință spun că se află într-un curs de „evoluție accelerată”.

Cercetarea, publicată în revista medicală Nature Medicine, a arătat că mutația virusului a fost de 6 până la 12 ori mai rapidă decât se credea anterior. În mod normal, mutațiile ar avea loc o dată sau de două ori pe an.

Se lucrează intens la un mecanism pentru o distribuire mai echitabilă a vaccinurilor după ce ţări printre care s-au numărat Marea Britanie şi Statele Unite au sugerat că sunt dispuse să împartă vaccinurile contra variolei pe care le au stocate şi care protejează şi împotriva variolei maimuţei.

Simptome diverse

În mod tradițional, persoanele cu variola maimuței au dezvoltat febră, ganglioni limfatici umflați, dureri de cap și dureri musculare. Simptomele sunt urmate de o erupție cutanată care începe pe față sau în zona gurii și apoi se răspândește în alte părți ale corpului – în special pe mâini și pe picioare. Cu toate acestea, în unele cazuri recente, pacienții au avut mai întâi o erupție cutanată în gură sau în jurul organelor genitale.

De asemenea, unii pacienți au avut leziuni împrăștiate sau localizate în alte zone decât pe față, mâini sau picioare. Uneori, după erupție s-au dezvoltat simptome asemănătoare gripei, dar alte persoane nu au avut deloc aceste simptome.

Cazurile confirmate în Europa:

UK – 1076 Germania – 838 Spania – 736 Portugalia – 365 Franța – 350 Olanda – 257 Italia – 159 Belgia – 116 Elveția – 68 Irlanda – 31 Israel – 29 Austria – 20 Suedia – 19 Ungaria – 18 Danemarca – 16 Norvegia – 15 Polonia – 10 Slovenia – 9 Cehia – 8 România – 11 Grecia – 6 Malta – 6 Finlanda – 4 Luxemburg – 3 Islanda – 3 Bulgaria – 2 Lituania – 2 Serbia – 1 Georgia – 1 Croația – 1 Gibraltar – 1.