Variola maimuței se transmite de 12 ori mai repede decât se așteptau experții

Variola maimuței se transmite de 12 ori mai repede decât se așteptau experții Sursa foto: trm.md

Variola maimuței se transmite de 12 ori mai repede decât se aștepta, iar cazurile continuă să crească în întreaga lume. Vineri, Marea Britanie avea 910 cazuri confirmate - inclusiv 873 în Anglia, 26 în Scoția, trei în Irlanda de Nord și opt în Țara Galilor.

Oricine se poate îmbolnăvi de această boală - cu atât mai mult dacă a fost în contact sau a avut contact sexual cu cineva cu simptome. În prezent, un nou studiu a dezvăluit că boala se transmite mult mai repede decât era de așteptat - oamenii de știință spunând că se află într-un curs de „evoluție accelerată”.

Creșterea cazurilor

Studiul, publicat în revista medicală Nature Medicine, a arătat că mutația virusului a fost de șase până la 12 ori mai mare decât se credea anterior. În mod normal, mutațiile ar avea loc o dată sau de două ori pe an într-un virus. În mod tradițional, persoanele cu variola maimuței au dezvoltat febră, ganglioni limfatici umflați, dureri de cap și dureri musculare.

Simptomele sunt urmate de o erupție cutanată care începe pe față sau pe gură și apoi se răspândește în alte părți ale corpului - în special pe mâini și pe picioare. Cu toate acestea, în unele cazuri recente, pacienții au avut mai întâi o erupție cutanată în gură sau în jurul organelor genitale sau a anusului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și în loc de erupții pe scară largă, unii pacienți au văzut leziuni împrăștiate sau localizate în alte zone decât față, mâini sau picioare. Uneori, după erupție s-au dezvoltat simptome asemănătoare gripei, dar alte persoane nu au avut deloc aceste simptome.

OMS a convenit că nu focarul nu este o urgență

Oamenii de știință au avertizat despre simptome neobișnuite la pacienții din SUA care nu au fost asociate anterior cu virusul. Unii pacienți au raportat durere în sau în jurul anusului și rectului, sângerare rectală, proctită (inflamație dureroasă a mucoasei rectului) sau senzația de a avea nevoie de mișcare intestinală chiar dacă intestinele sunt goale.

Variola maimuței provine din aceeași familie de viruși ca variola. Majoritatea oamenilor se recuperează în câteva săptămâni, dar boala este fatală pentru până la 1 din 10 persoane, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Sâmbătă, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că este profund îngrijorat de focar.

„Sunt profund îngrijorat de focarul de variolă a maimuței, aceasta este în mod clar o amenințare pentru sănătate”, a spus Tedros într-un comunicat. OMS a declarat separat că, deși au existat unele opinii diferite în cadrul comitetului, în cele din urmă au convenit prin consens că, în acest stadiu, focarul nu este o urgență de sănătate publică de interes internațional, potrivit The Sun.