Peste 24.000 de fişiere, sustrase de hackeri din reţelele Pentagonului

Peste 24.000 de fişiere, sustrase de hackeri din reţelele Pentagonului

Pentagonul a recunoscut astăzi că a fost victima unui puternic atac cibernetic în urma căruia mii de documente au fost sustrase, în luna martie, de hackeri din afara ţării, relatează BBC.

William Lynn, adjunctul secretarului Apărării, a declarat că hackerii au reuşit să obţină informaţii despre cele mai "sensibile sisteme" ale Pentagonului în urma unui atac informatic lansat în luna martie

Dezvăluirile vin în contextul lansării de către Pentagon a unei strategii pentru consolidarea capacităţilor cibernetice ale SUA şi pentru contracararea ameninţărilor şi atacurilor din spaţiul cibernetic. Conform documentului, spaţiul cibernetic este tratat într-un mod similar cu spaţiile terestru, aerian şi maritim.

"În secolul al XXI-lea, biţii şi baiţii pot fi la fel de ameninţători ca gloanţele şi bombele", a avertizat Lynn, cu ocazia prezentării noii strategii.

Într-un discurs rostit la Universitatea Naţională de Apărare din Washington, Lynn a precizat că circa 24.000 de fişiere conţinând date aparţinând Pentagonului au fost furate în luna martie dintr-un calculator din reţeaua industriei de apărare, într-unul din cele mai mari atacuri cibernetice din istoria SUA.

Vinovatul - un guvern străin identificat

Într-un interviu pentru agenţia Associated Press apărut înainte de discursul menţionat, William Lynn a spus că Pentagonul consideră că atacul din luna martie a fost comis de un guvern străin, precizând că ştie care este acesta.

În cadrul discursului, el a afirmat că unele dintre datele furate sunt "banale, cum ar fi descrieri de mici părţi de tancuri, avioane şi submarine. Însă o bună parte, vizează cele mai sensibile sisteme ale noastre, printre care avionică, tehnologii de supraveghere, sisteme de comunicare prin satelit şi protocoale de securitate a reţelei", a spus el.

William Lynn a subliniat de asemenea că atacurile cibernetice din viitor nu se vor concentra numai de furtul de date, ci şi pe distrugerea capacităţilor de apărare ale SUA, putând cauza chiar decese. El a adăugat că hackeri au încercat în trecut să extragă fişiere legate de sistemele de urmărire a rachetelor şi de proiectul Joint Strike Fighter.

Deşi state ca Rusia şi China au fost acuzate în trecut de numeroase atacuri cibernetice, Pentagonul se teme de posibile atacuri şi furturi de date comise de grupările teroriste asupra reţelelor de calculatoare din SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News