Peste 150.000.000 de euro pentru pregătirea angajaţilor

Peste 150.000.000 de euro pentru pregătirea angajaţilor

Din august, firmele, asociaţiile şi autorităţile statului vor avea la dispoziţie bani europeni pentru a-i şcoli pe şomeri, ucenici, ţărani, doctoranzi, dar şi pe propriii angajaţi.

Şase noi linii de finanţare, cu o valoarea totală de 600 de milioane de lei (aproximativ 150 de milioane de euro), care vor putea fi accesate atât de instituţiile statului, cât şi de firme şi asociaţii private, vor fi lansate în luna august de Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU). Asta, odată cu o linie de finanţare de aproape 85 de milioane de lei, destinată exclusiv modernizării Serviciului Public de Ocupare.

Prin urmare, cei care vor să obţină fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea resurselor umane vor putea depune proiecte în mai multe do menii: sprijinirea viitorilor absolvenţi şi a ucenicilor pentru a-şi găsi un loc de muncă stabil, pregătirea şomerilor, a celor din mediul rural şi a propriilor angajaţi, acordarea de burse doctorale şi postdoctorale, dar şi înfiinţarea de întreprinderi sociale.

Calificarea angajaţilor, în top

Cea mai importantă sumă, 150 de milioane de lei, e alocată de AMPOSDRU proiectelor destinate participării angajaţilor la formarea profesională continuă.

Banii ar trebui să-i ajute pe patronii de întreprinderi să-şi încurajeze salariaţii să participe la programe de calificare sau recalificare, "prin compensarea financiară a timpului de lucru în care aceştia merg la cursuri", au arătat oficialii AMPOSDRU.

Potrivit acestora, angajaţii pot fi pregătiţi astfel în "domenii-cheie", precum tehnologia in formaţiei şi comunicaţiilor, dezvoltare durabilă, sănătate şi securitate la locul de muncă, dar şi în alte domenii profesionale specifice.

Pot depune proiecte pentru această linie de finanţare furnizori publici şi privaţi de formare profesională, Ministerul Muncii şi agenţiile subordonate acestuia, Consiliul Naţional pentru Formarea Profesională a Adulţilor, furnizori de orientare şi consiliere în carieră, organizaţii sindicale şi patronale, camere de comerţ şi industrie, dar şi asociaţii profesionale.

Mici afaceri la ţară

Alte 118 milioane de lei vor fi alocate pentru a facilita accesul românilor din mediul rural, în special al celor care-şi asigură traiul zilnic din agricultură, la educaţie şi cursuri de formare profesională, pentru a se putea angaja în alte domenii. Grupulţintă cuprinde tinerii, femeile, dar şi micii întreprinzători de la ţară, însă vor fi sprijiniţi şi cei care vor să demareze o afacere în mediul rural.

Pentru deschiderea de întreprinderi sociale, destinate persoanelor marginalizate social, vor fi a locate 100 de milioane de lei. Banii pot fi revendicaţi atât de mediul privat, cât şi de in sti tu ţiile statului. În plus, aproape 150 de milioane de lei vor fi direcţionate către integrarea pe piaţa muncii a şomerilor, a ucenicilor şi a ab solvenţilor, astfel încât aceştia să-şi poată construi o carieră.

Peste 125 de milioane de lei vor merge către "burse doctorale şi postdoctorale, în domenii de cercetare precum tehnologiile societăţii informaţionale, energie, mediu, sănătate, agricultură, securitatea şi siguranţa alimentelor sau biotehnologii", după cum a subliniat directorul Autorităţii, Cristina Zevedei.

PROBLEME

Banii europeni, atraşi cu greu

Până acum, România a atras doar aproximativ o treime din cele 4,25 de miliarde de euro - fonduri structurale acordate de UE pentru dezvoltarea resurselor umane, până în 2013.

Potrivit oficialilor AMPOSDRU, până pe 8 iulie au fost semnate 979 de proiecte, în valoare de 1,5 miliarde de euro. La acestea se adaugă alte aproximativ 400 de milioane de euro din proiectele în curs de contractare.

Pentru a creşte rata de absorbţie a acestor fonduri, AMPOSDRU a decis să majoreze valoarea prefinanţării, care se acordă într-o singură tranşă, la semnarea contractului.

În plus, termenul de semnare a contractelor ar urma să fie redus, de la 10 luni la maximum o lună de la depunerea cererii de finanţare.

Ne puteți urmări și pe Google News