Peste 140 de lăutari au fost săltați de mascați, în cadrul unei acțiuni de proporții a polițiștilor, în județul Dâmbovița. Cei 149 de „artiști”, printre care și maneliști cunoscuți pe plan local, au cerut, cu acte false, indemnizații de la stat, pee motiv că activitatea le-a fost întrruptă de pandemia de COVID-19.
Peste 140 de lăutari, săltați de mascați în cadrul uni acțiuni a polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Dâmbovița.
Surse judiciare au dezvăluit, pentru evz.ro, că toți sunt fie lăutari, fie maneliști.
„Artiștii” sunt cercetați în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals și fals în declarații, tranmite Poliția Română.
Mascații de la IPJ Dâmbovița au pus în aplicare 149 de mandate de aducere.
Peste 140 de lăutari, săltați de mascați
Persoanele, toate din județul Dâmbovița, au fost conduse la sediul poliției, pentru audieri.
Din cercetările oamenilor legii a reieșit că, în perioada noiembrie 2020 - ianuarie 2021, persoanele bănuite ar fi declarat în fals că activitatea artistică le-ar fi fost afectată, în contextul epidemiologic actual generat de răspândirea virusului Sars-CoV-2.
Cei 149 ar fi folosit documente falsificate pentru a solicita și primi indemnizații din partea Agenției de Plăți și Inspecție Socială.
Prejudiciul cauzat este estimat la 1.600.000 de lei.
Polițiștii, sub coordonarea procurorului de caz, continuă cercetările, pentru documentarea întregii activități infracționale.
Județul Dâmbovița, în topul țepelor
Alții 99 de lăutari au fost săltați, în luna februarie, pentru înșelăciune, în cadrul unui alt dosar penal.
Mascații au dscins, atunci, în București și județele Călărași și Dâmbovița.
Siurse judiciare au precizat că printre cei vizați au fost maneliști ceelebri precum Toni Ialomițeanu, frații Cocoș și Silvian Voicu, fratele impresarului Dan Bursuc.
Din probelor administrate în acel dosar, din martie 2020 și până în februarie 2021, 99 de persoane ar fi folosit documente falsificate, solicitând și primind din partea Agenției de Plăti și Inspecție Socială indemnizații destinate sprijinirii salariaților în contextul situației epidemiologice.
Indemnizațiile erau în cuantum de 4.500 lei pe lună .
Prin aceste fapte s-a ajuns la un prejudiciu de 1.500.000 lei.
Dosarul este instrumentat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.