Peste 120 de persoane au murit în India la un eveniment religios. Majoritatea erau femei

Peste 120 de persoane au murit în India la un eveniment religios. Majoritatea erau femeiBusculadă la o sărbătoare religioasă în India. Sursa foto: X

O aglomerație la o adunare religioasă din nordul Indiei a ucis marți peste o sută de persoane, majoritatea femei, într-unul dintre cele mai dezastroase incidente de acest fel pe care țara le-a cunoscut în ultimii ani.

Multe dintre zecile de persoane ucise căzuseră într-o canalizare deschisă de lângă locația respectivă. Poliția investighează organizatorii, afirmând că un sfert de milion de persoane au sosit la locul de desfășurare - de peste trei ori mai multe decât numărul așteptat - și că doar câteva zeci de ofițeri de poliție au fost dislocați.

Dezastrul a avut loc la o întâlnire de rugăciune

Anchetatorii îl urmăresc pe Bhole Baba, autointitulatul zeu. El este cel care a condus evenimentul. Dezastrul a avut loc la o întâlnire de rugăciune. Cunoscută sub numele de satsang, în satul Mughal Garhi din Uttar Pradesh, cel mai populat stat din India. Satul, din districtul Hathras, se află la aproximativ 200 de kilometri sud-est de capitala New Delhi.

Cel puțin 121 de persoane au murit și alte 35 au fost rănite, a declarat miercuri reporterilor Sandeep Singh, ministrul de stat pentru educație, după ce un număr mare de persoane s-au grăbit să atingă picioarele lui Bhole Baba, ceea ce a dus la o strivire.

Majoritatea celor uciși au fost femei, a declarat anterior Singh, printre morți numărându-se și cel puțin șapte copii.

Aproximativ 72 de cadavre au fost identificate până în prezent, iar zeci de persoane rănite sunt tratate în spitalele din apropiere, potrivit oficialilor locali din domeniul sănătății.

Oficialii locali au sugerat că supraaglomerarea a fost cauza acestui dezastru.

Mulțimile se adună în fața unui spital din Etah.

Peste 250.000 de persoane au fost prezente

Aproximativ 80.000 de persoane erau așteptate să participe la eveniment, unde Bhole Baba ținea o predică. Cu toate acestea, "au venit mult mai mulți oameni", a spus Singh.

Poliția îl caută pe Bhole Baba de la incidentul mortal și i-a acuzat pe organizatorii evenimentului de omucidere din culpă care nu echivalează cu crimă, reținere ilegală a unei persoane, dispariția unor dovezi sau furnizarea de informații false, potrivit unui raport al poliției consultat de CNN.

A fost solicitată permisiunea pentru evenimentul cu 80.000 de participanți. Însă s-a adunat o mulțime de peste 250.000 de devotați, se arată în raport.

Organizatorii și oficialii au încercat să dirijeze mulțimea în timp ce mii de persoane încercau să plece, iar în haosul care a urmat zeci de persoane au fost călcate în picioare, se adaugă în raport. Raportul a susținut că organizatorii evenimentului nu au acordat asistență răniților și au încercat să mușamalizeze incidentul ascunzând hainele și pantofii pe care oamenii le-au pierdut în aglomerație pe un câmp din apropiere.

Aproximativ 40 de polițiști au fost trimiși pentru a asigura securitatea la eveniment, a declarat reporterilor directorul general adjunct al poliției din Agra, Anupam Kulshreshtha.

Scene de haos după terminarea evenimentului

Scenele mortale s-au desfășurat după terminarea evenimentului, când devoții lui Bhole Baba s-au repezit spre scenă pentru a-i atinge picioarele, potrivit secretarului șef Singh, care a descris scene de haos când oamenii au început să cadă unii peste alții și într-un canal deschis din apropiere.

El a acuzat organizatorii că nu au respectat o listă de cerințe date de district. Potrivit oficialilor locali, a fost lansată o anchetă la nivel înalt pentru a investiga circumstanțele în care a avut loc incidentul și va fi depus un raport de poliție împotriva organizatorilor evenimentului pentru că ar fi depășit nivelurile de prezență permise.

"A existat o abatere majoră din partea organizatorilor. Aceștia se vor confrunta cu o pedeapsă severă", a declarat el.

Localizarea orașului Hathras.

Narendra Modi și-a exprimat condoleanțele

Supraviețuitorii au vorbit despre incidentul chinuitor în urma acestuia. "Oamenii au început să cadă unul peste altul, unul peste altul. Cei care au fost striviți au murit. Oamenii de acolo i-au scos afară", a declarat Shakuntala Devi pentru agenția de știri Press Trust of India.

Se fac eforturi pentru a oferi răniților îngrijiri medicale și se iau măsuri pentru efectuarea de examinări post-mortem în diferite locuri, a declarat inspectorul general Shalabh Mathur, din districtul vecin Ambala Range.

O înregistrare video distribuită de Reuters a arătat mulțimi adunate în fața unui spital din districtul Etah din apropiere. Unde familiile îndurerate plângeau după victime. Personalul medical putea fi văzut transportând oameni pe targă.

Prim-ministrul Narendra Modi și-a exprimat condoleanțele într-un discurs parlamentar.

Modi a declarat că guvernul desfășoară "activități de ajutorare și salvare" și se coordonează cu guvernul de stat. "Victimele vor fi ajutate în toate felurile", a spus el.

În India, aglomerațiile de la adunările religioase nu sunt neobișnuite. Iar incidentele mortale au ținut prima pagină a ziarelor în trecut. Evidențiind astfel lipsa unor măsuri adecvate de control al mulțimilor și de siguranță.

O aglomerație de Anul Nou, în ianuarie 2022, la unul dintre cele mai sfinte sanctuare din India, în Jammu, în nordul țării, a ucis cel puțin o duzină de persoane. În 2008, aproape 150 de persoane care se adunaseră pentru un eveniment religios în vestul Indiei au murit într-o aglomerație pe un deal, iar cu trei ani înainte, peste 250 de persoane au murit călcate în picioare în timpul unui pelerinaj în statul Maharashtra din vestul țării, potrivit CNN.

Ne puteți urmări și pe Google News