Peste 100 de soldați au fost scoși din armata rusă pentru că nu au vrut să lupte în Ucraina

Peste 100 de soldați au fost scoși din armata rusă pentru că nu au vrut să lupte în Ucraina Soldați ruși. Sursa: Andreykr | Dreamstime.com

Peste 100 de soldați ai gărzii naționale a Rusiei au fost concediați pentru nerespectarea ordinelor de a lupta în Ucraina, potrivit mai multor rapoarte din presă.

Concedierea soldațilordin armata Rusă

Cei 115 făceau parte din Rosgvardia, o forță separată de armată, care este adesea folosită de Kremlin ca forță de securitate internă împotriva terorismului și pentru a înlătura disidența.  Demiterea celor 115 a apărut pe 25 mai după ce o instanță militară rusă le-a respins procesul pentru a contesta rezilierea lor. Într-o decizie postată online săptămâna trecută, judecătorul a decis că soldații au fost concediați pe bună dreptate.

Soldații „refuzau să îndeplinească o misiune oficială” și s-au întors la un loc de muncă în loc să-și îndeplinească ordinele în Ucraina, a spus instanța. Rusia a condus audierea cu ușile închise pentru a preveni scurgerea „secretelor militare”, a informat publicația locală independentă The Moscow Times.

Andrei Sabinin, avocatul care îi reprezintă pe cei 115 militari, a declarat pentru The Guardian că polițiștii naționali nu au avut voie să cheme anumiți martori și au avut documente respinse de instanță. El a mai spus că bărbaților li s-a dat posibilitatea de a alege de către comandanții lor din Rosgvardia să nu lupte, făcându-le concedierea ilegală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu este prima dată când membrii Rosgvardiei sunt pedepsiți pentru că au refuzat să se alăture războiului din Ucraina. Într-un caz separat din martie, 12 gardieni naționali au fost concediați din același motiv. Potrivit Reuters, cei 12 bărbați au spus că nu au pașapoarte și se temeau că vor trebui să facă ceva ilegal în Ucraina.

Moralul scăzut al trupelor ruse

Rosgvardia a fost adesea numită „armata privată” a președintelui Vladimir Putin, deoarece a fost creată în 2016 pentru a-i servi liderului rus ca ceva asemănător cu Garda pretoriană a anticului Imperiu Roman.

În acel an, The Moscow Times a raportat că numărul lor a ajuns la 340.000 în 84 de unități, citând afirmațiile liderului Gărzii Naționale Viktor Zolotov. Forța a fost folosită înainte pentru a impune restricțiile pandemiei de COVID-19, potrivit Business Insider.

Refuzul gărzilor naționale de a lupta se potrivește unui tipar consistent de rapoarte conform cărora trupele ruse au rămas fără moral încă din primele săptămâni ale războiului din Ucraina. Unii soldați ruși nu știau că vor lupta în Ucraina sau de ce Rusia a invadat Ucraina, potrivit familiilor lor și filmărilor din Ucraina.