Peste 1.000 de cazuri de variola maimuței în țări din afara Africii. OMS, explicații controversate

Variola maimuței. Sursa foto: trm.md

Peste 1.000 de cazuri de variola maimuței din țări din afara Africii au fost înregistrate la OMS. Deși riscul ca variola maimuței să se răspândească repede în aceste state non-endemice este real, el poate fi prevenit, a susținut directorul Tedros Adhanom Ghebreyesus. Douăzeci și nouă de țări au raportat cazuri de variola maimuței de la începutul lunii mai până în prezent, niciuna nu a raportat decese.

În cadrul unei conferințe de presă la Geneva, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a informat că anul acesta în Africa s-au înregistrat peste 1.400 de cazuri suspecte de variola maimuței și 66 de decese. Această imagine reprezintă o „reflectare nefericită” a lumii în care trăim, mai exact a faptului că organizația internațională acordă abia acum atenție bolii, care s-a manifestat de ani de zile în realitate, și asta s-a întâmplat doar pentru că a apărut în țări cu venituri ridicate.

Mai multe cazuri de variola maimuței la bărbații homosexuali

Noile focare de variola maimuței, raportate în țări din afara Africii, prezintă semne de transmitere comunitară în unele regiuni. OMS recomandă persoanelor care sunt bolnave să se izoleze acasă.

Rosamund Lewis, responsabilul tehnic al OMS pentru variola maimuței, a declarat că „contactul apropiat interpersonal” este principalul mod de răspândire a variolei maimuței, deși riscul de transmitere prin aerosoli nu este încă pe deplin cunoscut. Lucrătorilor din domeniul sănătății care se ocupă de pacienții cu variola maimuței li se recomandă să poarte mască.

Cazurile sunt încă predominante în rândul bărbaților homosexuali, a adăugat OMS, deși au fost raportate cazuri de boală și  în rândul femeilor. UN AIDS și alte grupuri comunitare colaborează pentru a-i face mai conștienți pe bărbați de acest risc și pentru a întrerupe, astfel, transmiterea bolii.

OMS ia în considerare dezvoltarea de vaccinuri pentru bolnavi

Vaccinarea post-expunere la boală, inclusiv pentru angajații din domeniul sănătății sau pentru contactele apropiate ale acestora, inclusiv pentru partenerii lor sexuali - în mod ideal în termen de patru zile de la expunere - ar putea fi luată în considerare pentru unele țări, a adăugat OMS, potrivit Agenției Naționale de Presă.

Vaccinurile utilizate sunt concepute împotriva variolei, un virus înrudit, mai periculos, pe care lumea l-a eradicat în anul 1980, dar care funcționează și pentru a proteja împotriva variolei maimuțelor, potrivit studiilor.

Sylvie Briand, înalt funcționar al OMS, a declarat că agenția evaluează potența vaccinurilor stocate împotriva variolei și contactează producătorii și țările care au promis anterior vaccinuri.