Pesta porcină, statistică înfiorătoare. Peste 70.000 de porci au fost sacrificați până acum

Pesta porcină, statistică înfiorătoare. Peste 70.000 de porci au fost sacrificați până acum

O statistică înfiorătoare, prezentată ieri de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și Siguranța Alimentelor (ANSVSA), arată proporțiile dezastruoase ale bolii cunoscută sub denumirea de pestă porcină africană care amenință să cuprindă România de la un capăt la altul.

Nu mai puțin de 142 de localități din zona de Sud-Est, aparținând județelor Tulcea, Constanța, Brăila, Ialomița, Galați, Călărași și Ilfov, sunt afectate în momentul de față de fenomenul pestei porcine, un număr de 46.286 de porci domestici din gospodăriile particulare fiind sacrificate. La aceste cifre se adaugă și altele, la fel de înfiorătoare. „În 8 exploatații comerciale de mare capacitate, până la data de 22.08.2018, au fost uciși 70.036 de porci”, se specifică în comunicatul direcției menționate.

Situația, chiar dacă la pro porții ceva mai reduse, din Nord-Vestul României nu este nici ea încurajatoare. Reprezentanții ANSVSA susțin că “boala evoluează în 3 județe, Satu-Mare, Sălaj și Bihor, prezența virusului fiind confirmată în 14 localități. Au fost uciși 1.382 de porci domestici și au fost afectați 14 porci mistreți”.

Primele focare de pestă porcină africană au fost semnalate de autoritățile sanitar-veterinare la începutul lunii iunie, în zona Deltei Dunării. Până acum, conform autorităților, au fost uciși peste 70.000 de porci, iar uciderile preventive în zonele de focar continuă. Reprezentanții statului au anunțat că proprietarii vor fi despăgubiți cu 8, până la 12 lei pe kilogram, pentru fiecare exemplar sacrificat.

A crescut importul de carne

În contextul apariției pestei porcine, care a lovit năprasnic România, nu poate fi ignorat următorul aspect: importul de carne la noi a crescut vertiginos în prima parte a lui 2018. Astfel, România a importat carne și preparate din carne în valoare de 340,3 milioane de euro, în primele cinci luni din 2018, în creștere cu 14,2% față de perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS)

 

Ne puteți urmări și pe Google News