Pesta africană. Fermă ILEGALĂ de PORCI, într-o UNITATE MILITARĂ. Descoperiri ȘOCANTE în Călărași

Pesta africană. Fermă ILEGALĂ de PORCI, într-o UNITATE MILITARĂ. Descoperiri ȘOCANTE în Călărași

Situația alarmantă creată de pesta porcină africană (PPA) a condus la descoperiri uluitoare, în urma controalelor declanșate de autorități. Inspectorii DSV Călărași au descoperit o fermă clandestină de peste 100 de porci, chiar în curtea unei unități militare dezafectate. Mai mult, oficiali din rândul autorităților locale au dezvăluit, pentru EVZ, că mai mulți crescători de animale nedeclarate și-au sacrificat porcii sănătoși și le-au dat foc, de teamă ca inspectorii sanitar-veterinari ar putea găsi în gospodăriile lor virusul ucigaș.

Măsurile luate, abia acum, de autorități împotriva pestei porcine africane conduc la descoperiri uluitoare. În județul Călărași a fost găsită o crescătorie de porci, nedeclarată, chiar pe terenul unei foste unități militare de transmisiuni. Suprafața care a aparținut Ministerului Apărării Naționale (MApN) este administrată, acum, de Consiliul Județean Călărași. Pe terenul cu pricina cresc, de ani de zile, circa 110-120 de porci, așa cum au declarat, pentru EVZ, oficiali din rândul administrației locale. Porcii sunt înregistrați de proprietar la Primăria Călărași, au numere de identificare de la Direcția Sanitar Veterinară (DSV) dar în registrele autorităților nu era specificat faptul că sunt crescuți pe terenul foste unități militare, în fapt fost poligon de tragere. Proprietarul porcilor areo înțelegere tacită cu responsabili din Consiliul Județean și a declarat că se ocupă și cu paza bunurilor din fosta unitate militară dezafectată, ne-au mărturisit oficiali locali din Călărași.

Cert este că, atunci când au fost sesizați de numărul mare de porci crescuți acolo, inspectorii DSV au sărit gardul, au intrat în interior și au descoperit doi porci morți. I-au luat și au prelevat probe pentru a se stabili dacă au murit din cauza virusului PPA. Analizele de laborator urmează să stabilească dacă porcii sunt infestați.

Problema cu care se confruntă, acum, autoritățile județene este că, astfel, s-a descoperit cum sunt crescuți, de către diferite persoane zeci sau sute de porci, mulți fiind neînregistrați. În febra măsurilor luate, după 15 august, atunci când ANSVSA a anunțat că au apărut primele focare de PPA în județul Călărași, mai exact în două gospodării din comuna Borcea, presa a relatat că porcii se plimbau, nestingheriți, pe stradă, chiar în fața sediului DSV. A urmat o serie de măsuri și controale care a condus la descoperirea porcilor din fosta unitate militară. În plus, a ieșit la iveală faptul că în multe gospodării din județul de pe malul Dunării sunt crescute animale nedeclarate, deci fără niciun control sanitar-veterinar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu puțin timp în urmă, medicii veterinari au aflat de la ziariști despre cadavre de porci arse pe calea ferată, mai exact pe strada Locomotivei din municipiul Călăraşi, acolo unde două animale au fost incendiate.

Așa s-a aflat că o familie creştea circa 70 de porci, într-o gospodărie de 500 de metri pătraţi și doar o parte erau crotaliaţi. De teama de a nu fi amendaţi, crescătorii de suine au donat  parte dintre porci iar pe unii i-au sacrificat în condiții neadecvate. Așa cum au declarat stăpânii porcilor, s-a ajuns la această situație și din cauza medicilor veterinari.

„Am fost la doctor, acolo, unde am fost, la doctora, la principala, care e șefa și nu mai e deloc. Uite scroafă moartă, mă pune s-o duc la DSV, cu mașina mea. Îți spun eu ce-mi face mie DSV-ul. Mi-a murit mulți porci. Am fost la Blebea Valentina și i-am zis să vină să facă ceva, că-mi moare toți porcii. Aruncați-i și voi, faceți și voi ceva, că vă fac dosar penal, că aveți peste 20 de porci! Păi cum vine treaba asta? Aveam 70 de porci în curte şi i-am donat. Nu suntem crescători de porci de ieri, creştem porci de ani de zile. Toată lumea ştie de aici ce suntem. Să-mi dea hârtia DSV-ul cu pesta. Nu îmi dă hârtia pentru că nu am toţi porcii crotaliaţi. Aveam doar 50 de bucăţi crotaliaţi”, a declarat, în urmă cu câteva zile, unul dintre membrii familiei Vlăsceanu, citat de observatorcl.info.

Culmea este că oficiali din Primăria Călărași au declarat, sâmbătă, pentru EVZ că în probele luate de inspectorii DSV de la porcii sacrificați și arși pe calea ferată nu a fost descoperit virusul pestei porcine africane.

Totodată, în zona străzii Locomotivei există mai multe gospodării unde sunt crescute oi şi capre, dar şi porci. Asta deși este interzisă creşterea animalelor în municipiul Călăraşi, în afară de cele de companie. Aceeași sursă notează că, în prezent, sunt 20 de focare pe raza județului Călărași în următoarele localităţi: comuna Borcea – opt focare; comuna Perişoru – zece focare; municipiul Călăraşi – un focar; satul Constantin Brîncoveanu – un focar. Totodată, autorităţile judeţene informează că în prezent  sunt zece suspiciuni de pestă porcină africană şi se aşteaptă rezultatele analizelor de laborator.