Peru: preşedintele Pedro Castillo destituit şi arestat, vicepreşedinta Dina Boluarte învestită

Sursa: Dreamstime.com

Preşedintele încercase, ca ultimă soluţie, să dizolve Parlamentul, miercuri. Dar până la urmă a fost destituit de parlamentari pentru "incapacitate morală", într-o incredibilă zi de criză politică în Peru.

Totul s-a desfăşurat în doar câteva ore. O nouă criză politică a apărut în Peru în cursul zilei de miercur,i ducând la destituirea preşedintelui de stânga, Pedro Castillo, ales în iulie 2021. El a fost transferat într-o bază de detenţie la Lima pe o durată de maxim 15 zile. Majoritatea opozanţilor lui îl acuză că a organizat o "lovitură de stat".

Spre prânz, preşedintele foarte slăbit politic şi-a folosit ultima carte încercând să dizolve Parlamentul pentru a elabora o nouă Constituţie. O tentativă de lovitură de stat, în opinia multora, care a dus la eliminarea lui două ore mai târziu. Vicepreşedinta Dina Boluarte a fost învestită la conducerea ţării, prima femeie preşedinte a statului sud-american, care ar putea deţine acest rol până în 2026.

 Destituire pentru "incapacitate morală"

În 17 luni de mandat, Pedro Castillo s-a confruntat cu critici vii ale metodelor sale. El este acuzat în şase anchete diferite pentru corupţie şi trafic de influenţă. Mandatul lui a fost şi prilejul unui vals al personalităţilor politice cu circa 60 de schimbări de miniştri. Dar peruvienii sunt obişnuiţi cu crize politice neobişnuite, care cangrenează ţara de 20 de ani.

Pedro Castillo a căzut după ceea ce era o a treia tentativă de destituire a sa din partea Parlamentului cu orientare de dreapta. El a fost destituit pentru "incapacitate morală", printr-un vot transmis în direct la televiziune, de 101 parlamentari din 130. Înaintea lui, alţi doi preşedinţi au căzut din aceleaşi motive: Pedro Pablo Kuczynski, de dreapta, în 2018 şi Martín Vizcarra, de centru, în 2020.

 Transferat într-o bază a forţelor speciale de poliţie

Potrivit presei peruviene, preşedintele demis a fost transferat cu elicopterul spre o bază a forţelor speciale de poliţie, în vreme ce parchetul începe percheziţii la palatul prezidenţial după plecarea principalului său ocupant. O nouă anchetă pentru "rebeliune" a fost deschisă împotriva lui.

Potrivit poliţiei, Pedro Castillo plănuia să se refugieze la ambasada Mexicului şi să ceară azil, după încercarea sa de dizolvare care nu a funcţionat. Dar serviciile de ordine au reuşit să-l aresteze înainte s-o poată face.

 Conformitate cu Constituţia

Dina Boluarte a fost învestită apoi preşedinte. Ea nu i-a contrazis pe parlamentari, explicând că a fost o "tentativă de lovitură de stat promovată de Pedro Castillo care nu a avut ecou în instituţiile democraţiei, nici în stradă". Avocata de 60 de ani este membră a aceluiaşi partid ca şi Pedro Castillo, Peru Libre, de inspiraţie marxistă. Sute de peruvieni s-au adunat în faţa Parlamentului în cursul serii, calmi. Mai multe state au reacţionat la această tranziţie rapidă. Statele Unite au luat imediat act de destituirea lui Pedro Castillo. "Vom respinge categoric orice act ce contravine [... ] oricărei Constituţii, orice acţiune ce subminează democraţia", a explicat purtătorul de cuvânt al departamentului de stat, Ned Price. În Brazilia, viitorul preşedinte Lula a considerat "regretabil că un preşedinte democratic ales suferă o asemenea soartă", subliniind totdată că "totul s-a făcut în cadru consituţional". La rândul său, Madridul s-a bucurat pentru "restabilirea normalităţii democratice". Dar de acum înainte se pune întrebarea pentru cât timp, notează cei de la lesechos.fr

(Traducere Rador)