Este important sa stabilesti un echilibru, o armonie intre ceea ce vrei sa devina "fundal" si ceea ce iti propui sa scoti in evidenta.
Fie ca asezi o simpla vaza pe un raft, fie ca decorezi o intreaga incapere sau toata casa, contrastul joaca un rol decisiv in imaginea pe care o creezi.
El reprezinta opozitia puternica dintre doua sau mai multe elemente, pornind de la culori si materiale pana la stiluri si tendinte: alb si negru, piatra si sticla, minimalist si clasic etc.
De ce este important
„O banalitate”, ar spune unii, „prea complicat”, ar inclina sa creada altii. Cu toate acestea, daca vrei sa pui in valoare anumite componente din amenajarea casei, ai nevoie sa creezi un suport care sa le evidentieze, asemenea exponatelor dintr-un muzeu.
O casa in care nu exista elemente menite sa atraga atentia este una terna, stearsa, parca neterminata, asa cum o casa in care sunt prea multe devine incarcata si apasatoare.
Cum procedezi
Incearca sa evidentiezi cea mai importanta zona dintr-o camera: in bucatarie - locul de luat masa, in living - zona de conversatie, in dormitor - patul matrimonial, intr-o camera de copil - locul de joaca sau de studiu etc. Acestea sunt primele lucruri pe care le remarci cand intri in spatiul respectiv, cele care definesc aceste incaperi.
In acest scop, trebuie sa imparti, de la bun inceput, camera respectiva in doua: fundalul si dominanta. Pentru ca efectul sa-ti reuseasca, incearca sa ramai fidel aceleiasi idei de la inceput si pana la sfarsit, de la culoarea peretilor pana la cea a cescutei de cafea. Detaliile sunt foarte importante in conturarea ideii de ansamblu.
Ceea ce este „fundal” trebuie sa para ca este un tot unitar, sa faca parte din acelasi tip de materiale, aceeasi gama cromatica, acelasi stil.
Evita incarcarea spatiului cu obiecte inutile, pentru a avea o incapere aerisita in care te vei simti mult mai relaxat.
Exista numeroase accesorii (cutii, cosuri etc.) pentru depozitarea acelor lucruri de care nu vrei sa te desparti, dar care, prin expunerea la vedere, dau impresia de aglomeratie, de dezordine, oricat le-ai aranja.
TRUC
Aplica opusul la ceea ce exista deja Evidentierea zonei principale se realizeaza in numeroase moduri, in functie de creativitate. In general, pleaca de la opusul a ceea ce ai realizat in ansamblu.
Ai folosit alb, acum pune negru. Ai pus nou, aici pune vechi. Ai folosit linii, acum pune flori. Ai fost sobru, aici fii vesel. Daca beneficiezi de niste obiecte de mobilier sau elemente de decor pe care vrei sa le pui in valoare, pornesti de la ele in amenajarea incaperii si in functie de acestea realizezi fundalul.
Important este sa tii cont de existenta si complementaritatea celor doua. Pastreaza aceste idei si la nivel de detaliu si, cu siguranta, nu vei gresi.