Personalități științifice de renume, cetățeni de onoare ai Constanței. Inițiativă, în premieră, a comunității constănțene
- Feri Predescu
- 10 iulie 2019, 22:10
Academicienii Petre T. Frangopol și Marian Traian Gomoiu, personalități uriașe ale învățământului și cercetării românești, au fost distinși cu titlul de “Cetățean de Onoare al Constanței”. Impresionantul eveniment a avut loc, într-o atmosferă de sărbătoare, în aula Colegiului Național “Mircea cel Bătrân”, pe care cei doi savanți eminenți l-au absolvit cu aproape 70 de ani în urmă.
O asemenea inițiativă, de recunoaștere a importanței uriașe adusă Constanței de doi valoroși academicieni dobrogeni, este o premieră în România. Și asta pentru că propunerea privind acordarea titlului de cetățean de onoare academicienilor Petre T Frangopol și Traian Gomoiu nu a fost a consilierilor locali ci a comunității constănțene. Ideea a pornit de la cotidianul Ziua de Constanța, căreia i s-au alăturat imediat corespondenții de la Evenimentul Zilei și Adevărul și, fără să stea pe gânduri, reprezentanți de seamă ai orașului, oameni de cultură, din mediul academic, cercetători, instituții de învățământ, artiști, Baroul de avocați etc. Cu toții au fost de acord că pentru rezultatele excepționale care, de-a lungul anilor, le-au dus faima în țară și chiar în lume, cele două personalități ale Constanței merită prețuirea și respectul comunității constănțene
Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare a fost în unanimitate de consilierii locali prezenți la ședința extraordinară din aula arhiplină a Colegiului Național Mircea cel Bătrân. “Un moment extrem de important în care aleșii urbei au dat răspuns unei inițiative nemaiîntâlnite după revoluție, la Constanța. Inițiativa comunității constănțene ne arată că trebuie să știm să facem o altfel de politică și în același timp să știm de unde am plecat. Astăzi este un gest care poate însemna un moment de creștere a orașului nostru. Despre care trebuie să vorbim cu mândrie, despre cine suntem ca o comunitate”, a spus primarul orașului Constanța, Decebal Făgădău.
"Cetățenii de onoare" ai Constanței nu au avut nicio reținere în a-și arăta emoțiile dar și mândria de a primi o asemenea importantă distincție. Savantul în științele chimice, Petre Frangopol, de 86 de ani, membru de onoare al Academiei Române, impresionat până la lacrimi, a recunoscut că distincția de cetățean de onoare îl pune într-o situație neobișnuită, dar in același timp onorantă, cu care nu s-a întâlnit, până acum, în cariera sa profesională. “Dacă mă aflu acum, aici, în fața dumneavaastră, la vârsta mea, trebuie să mulțumesc și orașului în care m-am născut căci soarele și marea m-au însoțit de-a lungul copilăriei și tinereții. Mi-au dat sănătatea și vitalitatea care mi-au îngăduit să înfăptuiesc tot ce am realizat. Am văzut lumina zilei într-o casă ale cărei ferestre se deschideau către strada Mării”, a spus academicianul Frangopol, cerând aleșilor să renumească astfel o stradă din Constanța.
Membru titular al Academiei Române, Marian Traian Gomoiu, de 83 de ani, biolog și geograf, primul guvernator al Deltei Dunării și unul dintre cei mai activi cercetători ai Mării Negre, a fost impresionat de campania de presă premergătoare evenimentului de astăzi. Domnul Gomoiu a mulțumit, de aceea, tuturor celor care s-au implicat în concretizarea inițiativei care l-a onorat. „Oamenilor reali, în activitate, ai zilelor noastre moderne dar și ai viitorului, prezenți la acest distins eveniment, inspirat organizat în catedrala educației constănțene, Colegiul „Mircea cel Bătrân”, școală care mi-a modelat adolescența. Salut comitetul de inițiativă, Consiliul Local Municipal, primarul precum și invitații, suporteri îndrăzneți și, se pare, adaptați de timpuriu căldurii estivale și încălzirii globale”, a declarat, academicianul Traian Gomoiu, în râsetele asistenței.