Personalități feminine marcante, care vor rămâne mereu în istorie
- Ramona Rotaru
- 8 martie 2023, 13:36
Istoria ne prezintă multe personalități feminine marcate, care și-au pus amprenta în mai multe domenii de activitate, de la literatură și până la politică. Ele s-au făcut remarcate dând dovadă de curaj și umanitate. Iată 10 femei care nu vor fi uitate niciodată.
Ziua Internațională a Femeii, celebrată an de la pe data de 8 martie, ne face să acordăm o atenție mai mare persoanelor de sex feminin. Unele personalități marcante din istorie sunt femei, care au reușit să schimbe lumea. Ele provin din mai multe domenii și au pus o amprentă în lumea matematicii, aviației, literaturii sau chiar în politică.
10 femei care vor rămâne mereu în istorie
Marie Curie, o femeie de origine poloneză, care a reușit să schimbe percepția în lumea științelor. Ea este singura savantă dublu laureată a Premiului Nobel. Ea a primit două premii în două domenii științifice diferite (fizică și chimie). Savanta a descoperit radiul si poloniul și s-a implicat constant în găsirea de tratamente pentru cancer. În Primului Război Mondial, Marie Curie a înființat un centru de radiologie unde a ajutat medicii militari în tratarea soldaților răniți sau bolnavi.
Amelia Earhart a fost un pilot care a reușit numeroase recorduri de zbor. În 1932 a devenit prima femeie (și a doua persoană după Charles Lindbergh) care a zburat singură peste Oceanul Atlantic. Un nou record a fost doborât un an mai târziu, când Amelia a devenit prima femeie care a zburat singură de-a lungul Statelor Unite. A mai primit titlul de prima persoană care a zburat singură din Hawaii în SUA. Și-a pierdut viața într-o călătorie în jurul lumii. Ultima dată a fost văzută pe insula Howland. Avionul în care aceasta se afla alături de navigatorul Fred Noonan a dispărut și nu a fost găsit nici în zilele de astăzi.
Ana Aslan a fost un medic român, specialist în gerontologie. Ea a fost, de asemenea, și academician și director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie. A devenit celebră în întreaga lume datorită studiile sale privind efectul procainei asupra reglării sistemului nervos autonom. În 1952, a fondat Institutul de Geriatrie din București, primul astfel de institut din lume. I-au avut ca pacienți pe: Nikita Hrușciov, Salvador Dali, Charlie Chaplin, Charles de Gaulle, Tito, Mao Zedong, Regele Arabiei Saudite, Aristotel Onassis și mulți alții.
Maica Tereza a fost o călugăriță romano-catolică care și-a dedicat viața în slujba celor săraci, bolnavi și nevoiași. În 1950 a primit permisiunea Vaticanului pentru a fonda ordinul „Misionarii Carității”, o societate formată din femei care să îngrijească oamenii săraci. Activitatea societății s-a axat pe persoanele din India. Ulterior, societatea s-a răspândit în toată lumea, inclusiv în fosta Uniune Sovietică și în țările Europei de Est. În 1971, Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru Pace. De asemenea, în 1979 a primit Premiul Balzan și premiile Templeton și Magsaysay.
Femei celebre, care au schimbat lumea
Margaret Thatcher, prima femeie care a ocupat fotoliu de prim-ministru din Europa și singurul prim-ministru britanic din secolul al XX-lea. Ea a reușit să câștige trei mandate consecutiv, fiind premierul Marii Britanii timp de aproximativ 12 ani. În timpul mandatelor sale, a redus influența sindicatelor, a privatizat anumite industrii și a schimbat termenii dezbaterii publice. A fost numită „Doamna de Fier”. S-a opus comunismului ovietic și a purtat un război pentru a menține controlul asupra Insulelor Falkland. Cariera sa s-a sfârșit în 1990, când membri partidului din care făcea parte au obligat-o să demisioneze.
Jane Austen s-a făcut remarcată în literatura mondială, fiind una dintre cele mai cunoscute scriitoare. Este autoarea a șase romane celebre în întreaga lume, cel mai cunoscut fiind „Pride and Prejudice”. Romanul prezintă una dintre cele mai controversate povești de dragoste din literatură, cea dintre Elizabeth Bannet și Mr. Darcy. Ea a definit un întreg gen literar cu observațiile sale sociale și inteligența perspicace. Operele sale sunt îndrăznețe și oferă o doză de umor.
Florence Nightingale, cunoscută drept „Doamna cu lampa”, este o fostă asistentă, reformatoare socială și statistician britanic. Ea a intrat în istorie ca fondatoarea serviciului sanitar modern. În 1860, a înființat Spitalul St. Thomas și Școala de Formare Nightingale pentru Asistente. Eforturile ei au influențat calitatea îngrijirii medicale în secolele XIX și XX.
Katherine Graham a fost președintele consiliului de administrație al cunoscutei publicații The Washington Post. În acea perioadă, publicația a devenit cea mai importantă sursă de informare din Statele Unite, mai ales după ce a fost singurul director de publicație care și-a dat acordul pentru publicarea investigațiilor jurnalistice The Pentagon Papers și Watergate. În 1998, Katharine Graham a câștigat Premiul Pulitzer pentru autobiografia sa, Personal History.
Frida Kahlo este extrem de populară în rândul tinerilor de astăzi. Ea a fost una dintre cele mai mari artiste din Mexic. A devenit celebră după ce în urma unui accident de mașină a fost rănită grav, iar când și-a revenit a început să picteze portrete. Ea a fost implicată activ și în politică. De asemenea, a fost una dintre puținele fete care s-a înscris la Preparatory National School și a devenit cunoscută pentru personalitatea ei jovială și dragostea pentru haine și bijuterii tradiționale.
Coco Chanel a fost una dintre cele mai celebre creatoare de modă. Ea și-a pus amprenta în moda franceză introducând stilul haute couture. Creațiile sale au revoluționat industria de modă din secolul al XX-lea. Datorită ei, femeile au renunțat la hainele incomode, cum ar fi jupoanele și corsetele care erau predominante în secolul al XIX-lea. Printre inovațiile ei clasice se numără costumul Chanel, poșeta matlasată, bijuteriile și „rochia neagră”. În 1921 ea a intrat și pe piața parfumurilor, „Chanel no 5” devenind cel mai cumpărat din lume.