În iunie 2004, când Robert Turcescu l-a invitat în emisiunea sa și l-a rugat să conjuge verbul „a fi” – ceea ce nu a reușit – Marian Vanghelie era deja o legendă. Se știa că trecuse cu greu prin liceu – nota maximă: 7,33 la purtare – și luase Bacul la a doua tentativă, la 33 de ani. Prima tentativă, la Liceul Agricol din Brănești, s-a terminat cu excludere: candidatul „avea surse de informare asupra sa”. Contribuția lui Vanghelie la DEX constă în cuvinte precum „almanahe”, „goagăl” (în loc de Google) sau „vanghelion” (denumire pe care a folosit-o, referindu- se la petrecerea pentru 6.000 de cadre didactice).

Eminența cenușie a lui Geoană

Deși era distracția presei pentru inovațiile sale lingvistice, locuitorii sectorului 5 l-au ales primar de patru ori, din 2000 în 2012. În 2004, Adrian Năstase îl obligă să se retragă din PSD, dar Vanghelie câștigă din poziția de independent. Contracandidatul său din PSD, Cătălin Stoichiță, îi era fin. El a revenit în PSD aproape imediat și, în perioada în care Mircea Geoană a fost președinte, a fost unul din cei mai influenți lideri. În 2008, Ecaterina Andronescu, rectorul Politehnicii București, a candidat întrun colegiu din sectorul 5 sub lozinca „Garantat Vanghelie”.

Amenințări cu bătaia și insulte

Vremurile de glorie în PSD au apus în momentul în care Ponta a preluat această formațiune politică. Între primar și șeful PSD exista deja o istorie încărcată.

La congresul PSD din 2005, cei doi erau la un pas să se bată, iar la congresul din 2010, edilul sectorului 5 i-a transmis lui Ponta că „i-o va da de sus”. Recent, Vanghelie s-a certat cu niște paparazzi, cărora le-a transmis: „Îl arestăm pe Ghiță. F… m… în gură cu Ghiță și cu Ponta al vostru”.

Pentru acest scandal din timpul campaniei electorale, Ponta a propus, joi, excluderea sa din PSD. Ceea ce s-a și întâmplat.

Istoria „vanghelioanelor”

Petrecerile organizate de primarul sectorului 5 au devenit celebre. „Vanghelionul”, ținut la Romexpo, ajunsese, la 31 decembrie 2013, la a 12-a manifestare. Biletele au fot mereu foarte ieftine – ultimul preț, circa 100 de lei, bani cu care s-au plătit șase feluri de mâncare și un concert care dura toată noaptea – iar numărul participanților nu a coborât niciodată sub 6.000. În primii ani în care Vanghelie a organizat aceste manifestări, jandarmii păzeau primăria pentru a preveni busculadele în momentul în care se puneau în vânzare biletele. Circa 1.000 de pensionari din acest sector beneficiau chiar de bilete la un preț subvenționat. Timp de câțiva ani, Vanghelie a oferit petreceri cu mici și bere, de 1 Mai, dar din 2012, când Victor Ponta a preluat PSD, el a renunțat la acest obicei. „Fără mici și fără bere, ca să nu mă mai întrebați dumneavoastră. Nu ați înțeles că acesta este noul mesaj: fără mici și fără bere? Nu cred că se vor plictisi bucureștenii. Sunt foarte mulți tineri care vor să asculte o muzică bună”, a explicat, în aprilie 2012, Vanghelie. Totuși, el le-a promis bucureștenilor că, după campania electorală, își vor primi porția de mici și bere.

Iubirea cu Oana Mizil

„Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că este un om foarte bun, este un om excepțional, e un om cu caracter și cu demnitate și e un om de la care am foarte multe de învățat. E un om care seamănă foarte mult cu bunicul meu și cu tatăl meu”, l-a descris Oana Niculescu Mizil pe iubitul ei, Marian Vanghelie, alături de care se află de peste trei ani. Primarul sectorului 5 a trăit timp de circa 25 de ani alături de Charlotte, cu care nu a fost căsătorit oficial și cu care are un băiat de 11 ani. El a promis că va avea grijă de fosta sa parteneră „toată viața”. „Suntem singuri și liberi să facem ceea ce vrem. Oana e o femeie superbă. Frumoasă, deșteaptă și deputat pe deasupra. Ce poți să îți dorești mai mult?”, declara, în 2012, primarul sectorului 5.