Editura Evenimentul si Capital

De la 1 august, persoanele fizice pot intra în INSOLVENȚA. Vezi dacă te încadrezi și tu!

Autor: | | 0 Comentarii | 1377 Vizualizari

Odată ce prevederile privind insolvența persoanei fizice vor intra în vigoare, cei care nu-și mai pot plăti datoriile ce depășesc o anumită valoare vor putea cere să intre într-o procedură de insolvență.

Legea nu a fost dată însă pentru toți cei cu datorii, cu atât mai puțin pentru cei care au ajuns intenționat într-o situație financiară foarte păguboasă. Spre exemplu, nu vor avea acces la o procedură de insolvență cei care refuză să-și găsească un loc de muncă sau care au aruncat banii în stânga și-n dreapta, deși era evident că vor ajunge la insolvență. De altfel, legea a fost făcută astfel încât să nu permită nimănui să trăiască de la o procedură la alta și să se îndatoreze cu rea-credință, sperând că va scăpa cumva de obligații mai târziu, scrie avocatnet.ro.

Pe 1 august va intra în vigoare Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, a cărei aplicare a fost amânată deja de câteva ori. Această lege aduce și persoanelor fizice posibilitatea de a intra în insolvență atunci când sunt copleșite de datorii. Practic, sunt prevăzute mai multe proceduri, fiecare cu specificul său.

De principiu, o persoană se află în insolvență dacă nu mai are bani să-și plătească datoriile, pe măsură ce ele devin scadente. Potrivit legii, se presupune că o persoană e insolventă dacă au trecut 90 de zile de la data scadenței unei datorii și nu a plătit-o. Dar asta nu e suficient pentru a apela la prevederile Legii nr. 151/2015, pentru că trebuie îndeplinite anumite condiții.

Numai un datornic cu domiciliul în România, cu reședința/reședința obișnuită de cel puțin șase luni poate intra într-o procedură de insolvență prevăzută de lege. Datornicul trebuie să fie în stare de insolvență, așa cum spuneam mai sus, și să nu existe vreo șansă reală ca el să-și revină cu banii într-un an de zile, astfel încât să-și plătească datoriile la timp și să ducă un trai decent.

"(...) este în stare de insolvență, în sensul art. 3 pct. 12 (adică se află în situația descrisă mai sus, la al doilea paragraf - n.red.), și nu există o probabilitate rezonabilă de a redeveni, într-o perioadă de maximum 12 luni, capabil să își execute obligațiile astfel cum au fost contractate, cu menținerea unui nivel de trai rezonabil pentru sine și pentru persoanele pe care le are în întreținere; probabilitatea rezonabilă se apreciază prin considerarea cuantumului total al obligațiilor raportat la veniturile realizate sau prognozate a fi realizate față de nivelul de pregătire profesională și expertiză ale debitorului, precum și la bunurile urmăribile deținute de acesta", scrie în Legea nr. 151/2015.

Desigur, legea impune și un prag minim de datorii. Mai exact, datoriile trebuie să fie de cel puțin 21.750 lei pentru a cere intrarea în insolvență.

Viorica Dancila schimba din temelii PSD-ul! Planul SURPRINZATOR, dupa condamnarea lui Dragnea

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Banii tai

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI