Persecuțiile creștinilor. Și acum, guvernul chinez distruge bisericile

În ciuda pandemiei, guvernul comunist chinez nu ia o pauză, continuând să-i atace pe creștini și să dea jos crucile de pe biserici.

În condițiile în care autoritățile din China sunt obligate să aloce resurse uriașe pentru a îngrădi răspândirea pandemiei Covid-19, s-ar putea crede că Partidul Comunist Chinez ar putea renunța, măcar temporar, la persecutarea comunității creștine din China

Din păcate, un articol CBN News și preluat de tribuna.us arată că aceste abuzuri continuă în plină pandemie.

Ba, consideră autorii articolului, momentul este prielnic pentru că închiderea bisericilor pentru a preveni noi infecții cu virusul SARS-CoV-2 a dat puterii ocazia de a distruge lăcașurile de cult și de a le lipsi de simbolul lor creștin, crucea.

Dovezile sunt „șocante”, arată CBN News. La 13 martie, profitând de faptul că oamenii se află în izolare, autoritățile au trimis echipe la biserica din zona Guoyang (în provincia Anhui) și i-au dat jos crucea.

Deși biserica are aproximativ 40 de persoane care participă la slujbele duminicale, autoritățile au profitat de izolarea la nivel național și au dat jos crucea în timp ce biserica era goală.

„Persecuția încurajată de stat nu s-a oprit aici. Recent, organizația China Aid a publicat imagini șocante cu o biserica din orașul Yixing, Jiangsu, în timp ce era distrusă”.

„Potrivit organizației International Christian Concern, majoritatea bisericilor din China – subterane sau autorizate de stat – s-au întâlnit online de când a fost decretată izolarea țării. Cu toate acestea, există îngrijorarea că guvernul se va îndrepta cu represalii și asupra acestor întâlniri virtuale imediat ce acțiunile împotriva coronavirusului se vor diminua”.

Începând cu luna februarie, guvernul chinez a aplicat noi măsuri administrative (votate la 30 decembrie 2019) pentru a supraveghea mai îndeaproape grupurile religioase, în special creștinii, și să restricționeze și mai mult libertatea de cult.

Cele 41 de articole ale acestei legi sunt apreciate ca fiind „întruparea legală a noii politici religioase a președintelui Xi Jinping, cea mai restrictivă de după Revoluția culturală din China”, scrie radionotredame.net.

Articolele 5 și 17 le cer în mod expres grupurilor religioase să „adere la conducerea Partidului Comunist Chinez”, să „respecte Constituția, legile, regulamentele, regulile și politicile (...) pentru aplicarea valorilor fundamentale ale socialismului și pentru menținerea unității naționale”.

Organizațiile religioase vor face de asemenea cunoscute principiile și politicile Partidului Comunist Chinez” și „vor educa și ghida personalul religios și cetățenii religioși pentru a sprijini conducerea Partidului Comunist Chinez”.

Mai clar, toate religiile prezente în China trebuie să depună jurământ de credință Partidului.

Începând cu 2013 și sosirea lui Xi Jinping în fruntea Republicii Populare Chineze, comunitățile religioase și mai ales creștinii au văzut că apar tot mai multe restricții, ridicând temeri cu privire la un climat de persecuție.

O primă armă utilizată de guvernul chinez împotriva creștinilor este chiar educația. În anumite regiuni, elevilor li se cere să semneze o declarație potrivit căreia se angajează să promoveze ateismul, în opoziție cu credința în Dumnezeu.

Deși Constituția Chineză din 1982 protejează religiile oficiale (budism, catolicism, protestantism, islam, taoism), nu trebuie uitat că Republica Populară Chineză revendică o politică de ateism de stat bazată pe moralitatea confucianistă.

În plus, membrii PCC trebuie să rămână atei.

Virajul antireligios făcut de China în 2016 i-a obligat pe credincioși la practici religioase subterane, oscilând între biserica oficială și neoficială. Situația este complicată.

Există episcopi numiți de Roma și nerecunoscuți de guvern, episcopi oficiali recunoscuți de guvern dar nu și de Roma și o majoritate de episcopi oficiali recunoscuți de ambele părți.

Intimidarea creștinilor și a altor religii va crește și odată cu folosirea pe scară largă a noilor tehnologii precum recunoașterea facială, care vor instaura un nou climat de persecuție.

De altfel, guvernul a instaurat recent un sistem de recompense pentru cei care-i denunță pe creștini.

 

foto: tribuna.us