Permisul de conducere va fi mai greu de reînnoit după 70 de ani. Comisia Europeană propune noi reguli pentru șoferi

Trafic rutier Sursa foto: Arhiva EVZ

Șoferii care au împlinit vârsta de 70 de ani ar putea fi testați periodic pentru a se stabili dacă mai sunt apți să conducă un autoturism. Măsura este prevăzută într-un pachet de reglementări inițiate la nivelul Uniunii Europene menit să ducă la creșterea nivelului de siguranță în trafic.

Comisia Europeană (CE) are în vedere un set de măsuri menite să crească nivelul de securitate în trafic, pe drumurile publice. Obiectivul urmărit este de a reduce numărul accidentelor rutiere și, în același timp, de a crește responsabilitatea șoferilor la volan.

Între altele, oficialii de la Bruxelles propun condiții medicale mai stricte pentru șoferi și controale periodice pentru seniorii care vor să urce la volan.

Proiectul CE propune o serie de cerințele medicale minime pentru persoanele care vor să obțină sau să-și schimbe permisul de conducere. Astfel, dacă un șofer este diagnosticat cu o boală a ochilor, va fi obligat să efectueze, periodic, controale medicale specializate.

Cei care suferă de boli ale sistemului musculo-scheletic care îngreunează utilizarea unui vehicul nu vor mai avea dreptul să conducă. De asemenea, medicii trebuie să certifice aptitudinea de a conduce vehicule, în cazul bolilor cardiovasculare, iar conducătorii auto cu diabet trebuie să se testeze la fiecare zece ani.

Ce se întâmplă în cazul șoferilor de peste 70 de ani

Pe de altă parte, permisele de conducere nu vor fi eliberate persoanelor care au deficiențe cognitive sau intelectuale grave. În această categorie sunt incluse și persoanele care se confruntă cu astfel de probleme din cauza vârstei înaintate, dar și cele care au probleme cu drogurile și alcoolul.

Reglementările propuse de Comisia Europeană prevăd ca șoferii cu vârste de peste 70 de ani să demonstreze regulat că sunt apți să conducă un vehicul. Aceștia vor trebui să efectueze controale medicale, în vederea prelungirii permisului de conducere, la fiecare cinci ani.

Reprezentanții Comisiei au explicat că, astfel, vor fi verificate periodic, aptitudinile de conducere ale vârstnicilor. În situația în care după examinarea medicală se stabilește că un șofer nu îndeplinește standardele în vederea reînoirii permisului, acesta poate să solicite un set complet de analize medicale și investigații care să demonstreze contrariul.

Pensionarii din Austria nu sunt de acord

Măsurile propuse de Comisia Europeană îi nemulțumește pe pensionarii din Austria, chiar dacă, în Viena s-a petrecut, în urmă cu ceva vreme, un accident tragic provocat de o persoană vârstnică. Un copil a murit lovit de o mașină condusă de un șofer de 90 de ani. Pensionarul le-a spus polițiștilor că a încurcat frâna cu accelerația, iar pe bord, bătrânul avea chiar foi cu instrucțiuni pentru fiecare buton sau indicator.

„(Pensionarii), în mod obișnuit, conduc mai atent, mai prudent. Provoacă mai puține accidente. Și acum ar trebui să fie puși să dea examen de conducere o dată la fiecare doi sau trei ani. Nu e drept, e discriminare pe baza vârstei”, susține Peter Kostelka de la Pensioners' Association Austria.

Însă clubul automobiliștilor din Austria spune că pensionarii prezintă un risc major pe șosele, pentru că medicamentele pe care le iau, mulți dintre ei, le afectează și capacitatea de a conduce, conform Stirile ProTV.