Permisele transnistrene intră în istorie. Proiectul criticat de Tiraspol, la un pas de aprobare la Chișinău
- Viorica Gheorghe
- 14 ianuarie 2025, 08:56
Republica Moldova. Permisele de conducere emise de pretinsele autorități din regiunea transnistreană ar putea intra în istorie. Guvernul va dezbate mâine un proiect de lege care prevede obligativitatea obținerii permiselor moldovenești pentru locuitorii din stânga Nistrului. Mai mult, aceștia vor fi obligați să susțină inclusiv examenele teoretice și practice.
Se schimbă legea pentru șoferii din Transnistria
Pe ordinea de zi a ședinței din 15 ianuarie se regăsește un proiect de lege prin care ar putea fi anulată procedura simplificată de convertire automată a permiselor transnistrene, fără susținerea examenelor.
Dacă va fi aprobat, documentul prevede noi reguli de obținere a permisului. Acestea vor fi eliberate locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului doar după susținerea examenelor teoretice și practice.
Pretinsele autorități de la Tiraspol au criticat inițiativa, calificând-o drept o încercare de a pune presiune pe locuitorii din regiune.
De altă parte, Chișinăul dă asigurări că modificările nu vor afecta locuitorii de pe malul stâng al Nistrului. Dimpotrivă, măsura este destinată armonizării regulilor cu standardele Uniunii Europene.
„Având în vedere parcursul european al Republicii Moldova și procesele interne de aliniere la standardele UE în contextul declarării integrării în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic național, în sensul evitării oricărui dubiu privind procedura de obținere a permiselor în stânga Nistrului și în municipiul Bender, se propune modificarea procedurii de echivalare a permiselor de conducere deținute de către cetățenii care locuiesc în stânga Nistrului și în municipiul Bender”, se arară în proiectul de hotărâre.
Armonizarea legislației la standarde europene
Dacă vor fi aprobate, noile reglementări vor duce la anularea permiselor de conducere de tip transnistrean.
Autorii proiectului amintesc că Republica Moldova a aderat la Convenția de la Viena privind circulația rutieră din 1968. Aceasta prevede că permisele de conducere „trebuie eliberate doar după verificarea acestora de către autoritățile competente”.
„Procesul de pregătire și susținere a examenelor pentru obținerea permisului de conducere, practicat de structurile competente de pe malul stâng al Nistrului și în municipiul Bender, nu este similar cu cel prevăzut de reglementările naționale, care adoptă norme și practici ale UE”, mai subliniază autorii.
Permisele de conducere eliberate de pretinsele autorități din regiunea transnistreană erau echivalente cu cele naționale, în cadrul unui proces simplificat.
Solicitantul confirma doar absența restricțiilor, prezenta un certificat medical, permisul de conducere de tip transnistrean, pașaportul și completa o cerere standard.