Permis auto la 17 ani. Regulile pe care trebuie să le respecte minorii. Proiect

Permis auto la 17 ani. Regulile pe care trebuie să le respecte minorii. Proiect Sursa foto: Arhiva EVZ

Minorii de 17 ani ar putea deține permis auto, conform unui proiect de lege, care a primit deja aviz favorabil din partea Comisiei juridice din Senat. Cu toate acestea, minorii trebuie să respecte câteva reguli stricte. Camera Deputaților este for decizional în cazul acestui proiect de lege.

Minorii de 17 ani ar putea deține permis auto. Regulile pe care trebuie să le respecte

permis auto

Sursă foto: dreamstime.com

Conform proiectului de lege,  adolescenții  17 de ani pot să conducă,  dacă sunt însoțiți de un șofer cu experiență de cel puțin 10 ani, din aceeași categorie, respectiv B și BE. Conform exepunerii de motive, senatorii vor să-i responsabilizeze pe tinerii șoferi, dâdu-le în același timp posibilitatea să reducă limita de vârstă pentru conducerea unor autovehicule.

„Este imperios necesară adoptarea unor măsuri pentru responsabilizarea tinerilor posesori de permis auto. O modalitate de a atinge acest obiectiv este reglementarea conducerii unui autovehicul din categoriile B şi BE de un minor de 17 ani asistat de o persoană care are permis de conducere din aceeaşi categorie de minimum 10 ani, accesul la obţinerea unui permis auto de la vârsta de 17 ani având ca rol principal responsabilizarea tinerilor, în vederea diminuării gradului de teribilism şi a conduitelor iresponsabile”, se menționează în expunerea de motive a proiectului de lege, conform Agerpres. 

Adolescenții ar putea avea permis auto la 17 ani. Ce obligații are adultul care îl însoțește pe minor la volan

mașină, volan

Sursa foto Arhiva EVZ

Conform proiectului de lege mai sus menționat, adultul care însoţeşte un minor care deţine permis de conducere valabil pentru categoriile B, BE şi conduce un autovehicul răspunde în mod solidar cu minorul aflat în culpă pentru încălcarea de către acesta a regulilor de circulaţie sau, după caz, pentru pagubele produse terţilor ca urmare a producerii unui accident de circulaţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Considerăm că este o responsabilizare maximă a persoanei însoţitoare care va avea un rol determinat în educaţia rutieră a minorului de 17 ani. Considerăm că un conducător auto care are permis de conducere de minim 10 ani a dobândit destulă experienţă în conducerea unui autovehicul, în respectarea regulilor de circulaţie, dar şi în respectarea celorlalţi participanţi la trafic”, se arată în expunerea de motive, conform sursei citate.