Perla din munții Semenic. Stațiunea Văliug e considerată un Saint Tropez al României și atrage turiștii ca un magnet.
Un popas în Banat, la poalele Semenicului, poate fi o propunere tentantă pentru turiștii care evită zonele vedetă. Este un loc al contrastelor care îmbină distracțiile de noapte cu momente de liniște și relaxare completă. Văliug, în Munţii Semenicului, este supranumit ”Mamaia Vestului”, iar locul atrage turiști de pretutindeni aflați în căutarea altor experiențe decât cele cunoscute eja, relatează ȘtirilePROTV.
Lacul de la Văliug atrage tot mai mulți turiști
Un manager local, Oana Gaiţă, afirmă că în ultimii ani fluxul de turiști a crescut constant. „De peste tot din țară, vin chiar și din Constanța, București, dar preponderent din Timișoara, Transilvania, adică vestul țării".
Peste zi, malul lacului se transformă în plajă cu baldachine. Pe lac au apărut și alte pontoane cu care oferă distracție de noapte. Numărul de locuri de cazare a crescut de la 100, la 1.400, iar stațiunea continuă să se extindă dat fiind că există și o infrastructură de schi care se va dezvolta până în inima Semenicului.
Văliugul a renăscut după o investiție locală
Schimbarea la față a Văliugului i se datorează lui Ioan Popa, un antreprenor din Banat, ales între timp primar al Reșiței. A făcut prima investiție acum 16 ani.
„Obișnuiam să merg vara la Saint Tropez. Mi-a venit ideea, domle, de ce să mai cheltui eu banii în Franța în fiecare an, de ce să nu fac o locație similară cu ce e acolo și să încerc să aduc public aicea".
La nici 20 de kilometri depărtare se află Lacul 3 Ape. Domnește o liniște deplină, locul fiind preferat de familii cu cortul care vin să pescuiască şi să se simtă în mijlocul pădurii. Pe dealurile din apropiere au apărut primele două case de închiriat. Proprietarul a ținut să păstreze arhitectura specifică șvabilor bănățeni. Turiștii se bucură de designul tradițional.
"Sunt aceste sculpturi şi desene și aceste obloane care la noi în banat se numesc șolocaturi. V-a atras asta? E tradițional. Sunt niște case tradiţionale care au în spate ciubăr, grătar, saună", afirmă Laura Bolovedea.
Restaurantul din Gărâna care l-a impresionat pe Regele Charles
Între cele două lacuri este satul Gărâna, foarte cunoscut în lumea iubitorilor de jazz. Ajuns la a 27-a ediție, festivalul atrage ca un magnet mii de oameni. Locul este preferat și de amatorii unor curente în vogă, precum slow living şi slow food.
La Gărâna există un restaurant fondat de doi timișoreni, care se pot lăuda că l-au dat gata pe Regele Charles. Talentul Alinei de a combina ingredientele l-a surprins pe monarh. Acum câţiva ani, a dus la Londra o cremă fină de frunză de mușcată care a impresionat suita regală. Meniul este restrâns la un aperitiv, 3 supe și borșuri, plus sarmale și gulaș. Cumpără ingredientele de la țăranii din satele vecine.
"Leuștean din grădina noastră, în borșul de vițel cu sfecla roșie, e un borș senzațional. L-am făcut cu borș făcut de mine din tărâțe de grâu și de porumb", spune Alina Săftulescu.
O altă atracție la Văliug sunt turele de o zi, cu bicicleta electrică. Costă 250 de lei, sumă în care turiștii primesc tot echipamentul necesar, dar și ghid.