România. Renumitul bucătar Adi Hădean s-a confruntat vreme de mai bine de 30 de zile cu probleme digestive din cauza consumului de pepeni contaminați cu nitrați
Pepeni contaminați cu nitrați, în piețele române
Juratul de la Masterchef a susținut că timp de o lună a avut probleme digestive din cauza celui mai popular fruct al verii: pepenele roșu. Mai exact, din nitraților din lubenițe. Adi Hădean a avertizat pe rețelele de socializare că mare parte din pepeni sunt compromiși din cauza conținutului mare de nitrați.
Celebrul bucătar a simțit pe pielea lui ce presupune consumul fructelor contaminate cu substanțele respective. Problemele acestuia au încetat la o săptămână după ce a încetat să mai consume pepeni.
„Plecând de la impresia că anul ăsta pepenii românești s-au dus dracului (Doamne iartă-mă), impresie solidificată de faptul că am fost afectat digestiv mai bine de o lună de zile, și nu ușor, afectare care a încetat la o săptămână după ce am scos lubenița din meniu, am început să mă uit în stânga și-n dreapta, să văz dacă-s singurul în situația asta”, a scris Adi Hădean pe Facebook.
Probleme digestive pentru celebrul bucătar
După o scurtă cercetare, celebrul bucătar a observat că nu este singurul care se află în această situație. Mai mult decât atât, un laborator de testare a confirmat că problemele digestive ale bucătarului au fost cauzate de pepenii verzi.
„Ba mai mult, un prieten cu mijloace (adică are laborator de testare) mi-a comunicat că-n pepenii românești testați de el a găsit de 30 de ori mai mulți nitrați decât e maxim admis legal”, a precizat cheful.
În acest context, Hădean consideră că statul român trebuie să ia atitudine. Cu alte cuvinte bucătarul este de părere că fiecare piață ar trebui să aibă un laborator de testare. Președintele Asociației Pro Consumatori a explicat cum se face că nitriții ajung în farfuriile românilor.
Cum ajung nitrații în pepeni
În primul rând, a apreciat Costel Stanciu, plantele au nevoie de aceste macroelemente. Agricultorii români folosesc îngrășăminte chimice pe bază de azot pentru a forța creșterea. În privința pepenilor verzi, Președintele Asociației Pro Consumatori menționează că nu este indicat consumul acestora în afara sezonului.
Agricultorii obișnuiesc să forțeze creșterea fructelor și legumelor astfel încât să ajungă primii în piețe. Iar prin acest mod ajung și nitrații în alimentația consumatorilor români.
„Ajungi la final de iunie cu pepeni în piață, ai prețul cel mai bun. De aici reiese următoarea recomandare: abțineți-vă să mâncați pepeni în afara sezonului. Când eram mic mâncam pepeni începând din 29 august. Acum, de la final de iunie, mâncăm pepeni”, a mai precizat Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori.