Pericolul plutește în aer. Vulcanul din insulele Canare erupe din nou. Sunt mii de evacuați

Pericolul plutește în aer. Vulcanul din insulele Canare erupe din nou. Sunt mii de evacuați

În insulele Canare, vulcanul Cumbre Vieja a erupt din nou cu forță. Un flux semnificativ de lavă se scurge de pe versanți spre mare de la ora 4:30 am, ora României. Până acum, vulcanul care erupe de 13 zile a adus la suprafață 80 de milioane de metri cubi de lavă.

Pe munte a apărut un nou crater, în zonă a crescut alarmant nivelul gazelor toxice din atmosferă.

Aerul pe insulă a devenit aproape irespirabil

Este vorba în primul rând de concentrația de dioxid de sulf, dar și de densitatea particulelor de cenușă vulcanică.

Autoritățile spaniole au impus o zonă terestră de interdicție de până la trei kilometri și jumătate în jurul vulcanului, pentru a preveni intoxicarea cu substanțe nocive, și încă una maritimă de aproape 5 kilometri de-a lungul țărmului acolo unde lava se varsă în apele Atlanticului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit oficialilor din La Palma, aproape o mie de construcții au fost afectate de lavă din 19 septembrie încoace. Aproape 900 sunt distruse complet.

Autoritățile au cerut celor care nu au fost evacuați să rămână în case și să evite expunerea directă la noxele din aer.

Lava scursă din vulcanul Cumbre Vieja, câştigă teren, întinzându-se deja pe sute de hectare în Oceanul Atlantic.

Peste șase mii de oameni au fost până acum evacuați din calea lavei

Până acum, peste 6 mii de oameni au fost evacuați din apropierea vulcanului, adică aproape 10% din populația insulei La Palma.

Lava provenită din Vulcanul Cumbre Vieja, care a erupt acum două săptămâni, a ajuns în ocean în noaptea de marţi spre miercuri după ce a parcurs şase kilometri, distrugând totul în calea sa. „Râurile de lavă continuă să coboare prin canalul” format de marţi seară „până la ocean”, explică purtătorul de cuvânt al Involcan, David Calvo.

Aproape două mii de hectare de teren sunt acoperite de cenuşă pe Insula La Palma, iar 744 de case sunt distruse. Vulcanul aruncă 17.000 de tone de dioxid de sulf în fiecare zi.

Primăria din La Palma le-a recomandat locuitorilor din Tazacorte să rămână în case pentru a evita o posibilă intoxicaţie cu gaze. Deocamdată vântul bate în largul oceanului, dar există riscul să-şi schimbe direcţia şi să aducă gazele toxice pe insulă.