Pericolul din umbră care pândește în fiecare casă. Aceste substanţe chimice pot fi fatale

epa08386630 Sofia, în vârstă de patru ani, se joaca în camera ei, în timp ce mama ei lucreaza în biroul de acasa în timpul blocajului pentru a combate răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 care provoacă boala COVID-19, în Domodedovo, în afara Moscovei, Rusia, 27 Aprilie 2020. Autoritățile ruse au extins o carantină la domiciliu până la sfârșitul lunii aprilie pentru a preveni răspândirea pandemiei SARS-CoV-2 coronavirus. EPA/SERGEI ILNITSKY

Un grup de substanțe chimice găsite în orice locuință pot provoca o boală deosebit de perfidă ca diabetul. Un studiu recent al unei echipe de cercetători explică la ce riscuri ne supunem și cum le putem evita.

Substanţele ignifuge, denumite şi PBDE, au fost asociate cu riscul declanșării diabetului în cazul persoanelor de peste 18 ani. Cel mai recent studiu arată că aceste chimicale au fost găsite aproape în fiecare casă din America. Substanţele chimice ignifuge cauzează diabet la șoarecii expuși la acestea prin intermediul mamelor, scrie Medicalxpress.com.

„Șoarecii au primit PBDE de la mamele lor în timp ce se aflau în uter și în perioada de pruncie prin laptele matern. La vârsta adultă, mult după expunerea la substanțe chimice, femelele au dezvoltat diabet”, se arată în studiu.

Atacă în special femelele

PBDE sunt găsite în orice locuință. Soluţiile sunt folosite la mobilier, tapițerie și electronice pentru a preveni incendiile. Toţi subiecţii testați au dezvoltat intoleranță la glucoză, niveluri ridicate de glucoză la repaus alimentar, insensibilitate la insulină și niveluri scăzute de insulină în sânge, acestea fiind semne distinctive ale diabetului.

„Trebuie să aflăm dacă bebelușii expuși la PBDE devin copii și adulți diabetici. Chiar dacă cele mai dăunătoare PBDE au fost interzise de la producție și import în SUA, reciclarea inadecvată a produselor care le conțin a continuat să epureze PBDE în apă, sol și aer", spun cercetătorii.

Cercetătorii continuă să le găsească în sângele nostru, grăsime, țesuturi fetale, precum și lapte matern, în țările din întreaga lume. Având în vedere asocierea lor anterioară cu diabetul la bărbați și femei adulți și la femeile însărcinate, medicul Margarita Curras-Collazo și echipa ei au dorit să înțeleagă dacă aceste substanțe chimice ar putea avea efecte nocive asupra copiilor mamelor expuse la PBDE.  Însă astfel de studii nu se pot face decât pe șoareci.

„Acest studiu este unic, deoarece am testat atât mamele, cât și descendenții lor pentru toate semnele distinctive ale diabetului prezentat la om”, a explicat Curras-Collazo. „Acest tip de testare nu a fost făcut până acum, în special pe descendenții de sex feminin.”

Cercetătorii au dat PBDE mamelor șoareci la niveluri scăzute comparabile cu expunerea medie la mediul uman atât în ​​timpul sarcinii, cât și în timpul alăptării.

Toți bebelușii șoareci au dezvoltat intoleranță la glucoză, niveluri ridicate de glucoză la repaus alimentar, insensibilitate la insulină și niveluri scăzute de insulină din sânge, care sunt toate semnele distinctive ale diabetului. În plus, cercetătorii au descoperit că bebelușii aveau niveluri ridicate de endocannabinoizi în ficat, care sunt molecule asociate cu pofta de mâncare, metabolism și obezitate.

Cum putem limita expunerea

Între timp, medicul Curras-Collazo îi sfătuiește pe oameni să limiteze expunerea la PBDE luând măsuri precum spălarea mâinilor înainte de a mânca, aspirarea frecventă și cumpărarea de mobilier și alte produse care nu conțin acești compuși.

Aceasta speră, de asemenea, că viitoarele mame sunt bine informate despre substanțele chimice care le pot afecta copiii nenăscuți, precum și laptele matern. „Credem că beneficiile pe care bebelușii le obțin din laptele mamei depășesc cu mult riscurile transmiterii PBDE copiilor. Nu recomandăm reducerea alăptării”, a mai spus ea. Echipa de cercetare consideră că sunt necesare studii îndelungate la oameni pentru a determina consecințele pe termen lung ale expunerii timpurii la PBDE.