Pericolul din spatele acordului cu FMI

Pericolul din spatele acordului cu FMI

Primele efecte ale semnării acordului de împrumut, între autorităţile române şi Fondul Monetar Internaţional, au început să se facă simţite.

Leul a început să se aprecieze, în raport cu euro, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele două luni, agenţiile de rating au păstrat calificativele acordate economiei româneşti, iar încrederea investitorilor pare să crească.

În ciuda semnalelor pozitive, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a tras azi un semnal de alarmă în ceea ce priveşte împrumutul.

"Real pericol"

Ne puteți urmări și pe Google News

Croitoru a declarat că acordul cu Fondul Monetar Internaţional va ajuta la stabilitatea economiei, dar poate să se tranforme într-un real pericol, mai ales asupra  cursului, dacă politicile nu respectă condiţionalităţile şi nu va fi dus la bun  sfârşit.  

"În timp ce a ajutat pentru stabilitate, cred că acordul a creat şi un real pericol. O abatere de la politici poate reprezenta un mare  pericol pentru stabilitatea cursului de schimb. Un  mesaj că nu îndeplinim politicile convenite poate face pieţele foarte irascibile", a  spus Croitoru.

Curs stabil

Consilierul guvernatorului a amintit că stabilitatea ratei de schimb este pe placul tuturor actorilor din piaţă şi trebuie avut în vedere că mesajul de stabilitate transmis prin încheierea acordului cu FMI se poate transforma într-un mesaj negativ dacă înţelegerea nu este finalizată.      

Pe de altă parte, oficialul  BNR a precizat că  în România există vulnerabilităţi, precum un grad mare de îndatorare şi o monedă care nu este de rezervă şi poate fi atacată inclusiv de propria populaţie.     

CITIŢI ŞI: Boc: Acordul cu FMI va fi semnat peste 10-14 zile

România împrumută circa 20 de miliarde €