PERICOLUL din centrul Constanței. Deși expirată medical, sursa de COBALT din Radioterapia Spitalului este încă RADIOACTIVĂ
- Feri Predescu
- 12 aprilie 2016, 17:45
Spitalul de Urgență și Consiliul Județean Constanța vor stabili dacă așteaptă un semn de la Ministerul Sănătății care prin Banca Mondială poate, eventual, contribui la construirea unui centru de radioterapie sau vor decide concesionarea serviciului de radioterapie. Autorizația de funcționare a radioterapiei a expirat iar 15 pacienți aflați în tratament vor continua ședințele la Institutul Oncologic București.
Expirarea, în data de 2 aprilie, a termenului de funcționare a sursei de cobalt de la Serviciul de Radioterapie a Spitalului Județean Constanța a iscat un scandal monstru la Constanța. Parlamentarii constănțeni și-au arătat “indignarea”, cerând demisia managerului Dan Căpățână pe motiv că ar lăsa bolnavii de cancer “să moară cu zile” pentru că nu ar fi știut să gestioneze situația serviciului de radioterapie. Candidații la alegerile locale s-au revoltat pe rețelele de socializare. În curtea spitalului a avut loc chiar și un “protest spontan”, la care au participat numai membrii unor partide.
La conferința de presă de astăzi, managerul Dan Căpățână a arătat “dovada”, mai multe adrese înaintate, în ultimii patru ani, tuturor miniștrilor de la Sănătate, “am fost extrem de responsabili și insistenți pentru a rezlova situația serviciului de radioterapie, m-am deplasat personal, nu am primit nici un răspuns”. Cei 15 pacienți care sunt în tratament vor fi internați la Institutul Oncologic București. “Noi vorbim de cei care au rămas în terapie și fac până în 10 ședințe. Pot apărea și alții, e drept, dar vor fi îndrumați la București unde se folosește tehnologie nouă”, a explicat Dan Căpățână, ignorând "reacțiile politice”.
Constanța a ajuns in situația de a nu mai putea asigura radioterapia pentru bolnavii de cancer. “Galațiul, care are mai multă trecere, a luat acum trei ani o sursă nouă de cobalt care costă aproximativ 1 milion de euro, dați probabil de Ministerul Sănătății”. Potrivit lui Dan Căpățână, asemenea surse de cobalt nu se mai fabrică din motive și rațiuni tehnice și de securitate. “Cele de securitate țin de faptul că, fiind o sursă deschisă, dacă este furată dintr-un astfel de echipament, poate fi folosită ca sursă radioactivă deschisă în orice atac terorist. Iar din punct de vedere tehnologic sunt depășite, acum se folosesc acceleratoare liniare de particule”.
Până la construirea unui Centru de Radioterapie in curtea spitalului, firma care va câștiga licitația va fi obligată să asigure în 3-5 luni, în buncărul existent, un accelerator liniar de particule pentru pacienți. Între timp, sursa de cobalt din spital va fi inactivată, urmând să fie preluată, de Institutul de Fizică Nucleară, pentru cercetări. “Deși nu mai poate fi folosită medical sursa radioactivă este activă. Sunt măsuri de securitate deosebite. Suntem monitorizați de către Jandarmerie, cu alarme, senzori, camere de supraveghere, tocmai datorită faptului că sursele acestea deschise reprezintă un potențial distructiv, care pot fi folosite și în alte scopuri, nu numai medicale”, a concluzionat Dan Căpățână.