Pericolul de pe drumurile publice. Șoferii trebuie să ia măsuri urgente
- Andrei Arvinte
- 3 noiembrie 2024, 17:16
România a fost lovită, în ultimele ore, de un val de aer rece care a făcut ca temperaturile să scadă drastic în majoritatea regiunilor țării. Încă nu a nins, dar iarna nu pare foarte departe. E clar, de acum, că a venit timpul să ne montăm cauciucurile de iarnă.
Polei și îngheț la sol
Temperaturile minime tind să scadă sub pragul înghețului în următoarea perioadă. În consecință, mai ales în cursul dimineților, drumurile pot fi acoperite cu polei sau cu un strat subțire de gheață.
Conform Codului Rutier, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii în cazul în care circulați pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
Deși legea nu prevede o dată anume pentru această opreațiune sau o temperatură la care să montăm anvelopele de iarnă, RAR vine cu o recomandare.
Atunci când temperaturile scad sub 7 grade C, performanțele cauciucurile de vară se reduc simțitor și este bine să se monteze cele pentru sezonul rece.
Șoferii ar trebui să facă asta începând din luna noiembrie și să păstreze anvelopele până la sfârșitul lunii martie.
Ce tipuri de cauciucuri folosim iarna
Anvelopele cu care putem să circulăm iarna sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma M+S, M.S. sau M&S.
Conform Registrului Auto Român, toate cauciucurile marcate cu M și S, inclusiv cele „all season”, pot fi utilizate iarna.
Legea interzice conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă.
De asemenea, nu este permisă deplasarea pe drumurile publcie în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.
Amenzi mari
Șoferii care nu își montează cauciucurile de iarnă la timp riscă sancțiuni pecuniare. Ei pot primi o cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei.
În anumite cazuri, se poate reține și certificatul de înmatriculare a vehiculului.