Pericolul COVID-19. UE caută cu înfrigurare vaccinul. Negocieri de ultimă oră

Pe fondul creșterii numărului de îmbolnăviri, Uniunea Europeană a demarat discuții cu mai multe companii pentru a asigura potențiale vaccinuri împotriva virusului SARS-COV-2.

Anunțul a fost făcut, vineri , de președintei Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen, care a precizat că guvernele din blocul comunitar trebuie să coopereze pentru a gestiona urgențele sanitare.

Şefii de stat și de guvern din cele 27 de state membre au mai discutat în cele două zile de summit despre piața unică, dar au abordat și teme de politică externă, între care situația din estul Mării Mediterane și din Belarus, relațiile cu China, dar și evoluțiile din Nagorno-Karabah. România a fost reprezentată de președintele Klaus Iohannis.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen, a afirmat că Uniunea Europeană discută cu mai multe companii în scopul asigurării unor potențiale vaccinuri pentru COVID-19, în contextul în care numărul de infectări a crescut semnificativ în Europa.

„Situaţia epidemiologică este îngrijorătoare, așa că trebuie să rămânem foarte concentrați pentru a evita revenirea la momentele teribile din primăvară. Putem depăși pandemia și consecințele acesteia, doar dacă lucrăm împreună, statele membre și instituțiile europene. Din dezbaterea pe care am avut-o a reieșit că progresul în dezvoltarea de vaccinuri este esențial pentru o soluție pe termen lung la actuala criză, iar eu cred că am avansat considerabil, în condițiile în care Comisia Europeană a încheiat deja două acorduri de achiziție în avans și negociază încă cinci și suntem în discuții cu alte patru companii”, a spus Ursula von Der Leyen.

Prezent la summit-ul de la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a pledat pentru o piață unică puternică și consolidată, care să poată sprijini dezvoltarea statelor membre ale Uniunii Europene. Totodată a apreciat eforturile diplomatice la nivel european în vederea detensionării situației din Mediterana de Est, reafirmând solidaritatea cu Grecia și Cipru a căror suveranitate trebuie respectată.

Şeful statului a subliniat necesitatea unei abordări echilibrate și constructive a relațiilor dintre Uniunea Europeană și Turcia, dar și oportunitatea unei cooperări extinse cu Ankara, pe mai multe teme de interes pentru ambele părți. Referitor la situația din Belarus, președintele României a arătat că sunt necesare susținerea societății civile și a media independente și şi-a exprimat sprijinul pentru adoptarea imediată de sancțiuni substanțiale împotriva regimului de la Minsk.

În cadrul discuțiilor, șeful statului a mai arătat că otrăvirea lui Alexei Navalnîi reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, susținând demararea de către Federația Rusă a unei anchete imparțiale, ample și transparente în vederea aducerii în fața justiției a celor responsabili.

Referitor la relațiile cu China, liderii europeni au subliniat necesitatea reechilibrării relației economice și au reiterat obiectivul finalizării până la sfârșitul acestui an a negocierilor pentru acordul cuprinzător privind investițiile, care să echilibreze asimetriile în ceea ce privește accesul pe piețe, să contribuie la crearea unor condiții de concurență echitabilă și să stabilească angajamente semnificative față de dezvoltarea durabilă.

La acest punct al agendei summit-ului, președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța unei abordări pragmatice axate pe obiective clare, dialog și cooperare, dar și pe susținerea fermă a principiilor și a valorilor europene, scrie Rador.