Pericolul China. Trump ușurează exporturile de drone ucigașe

Nefăcând parte dintr-un tratat de neproliferare, China are mâini libere să vândă drone MALE (Medium Altitude Long Endurance), care au multe similitudini cu dronele americane Predator și Reaper, fiind însă mult mai ieftine.

În 1987, țările membre G7 de atunci (Germania de Vest, Canada, Statele Unite, Franța, Italia, Japonia și Marea Britanie) au instituit „Regimul de control al tehnologiei rachetelor” - MTCR -  pentru a limita proliferarea unor astfel de dispozitive și tehnologiilor asociate, prin impunerea regulilor de export.

De atunci, alte 28 de țări s-au alăturat acestei inițiative, inclusiv Rusia (în 1995) și Turcia (în 1997).

RCTM conține reguli, care nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, pe care membrii se angajează să le respecte.

Ele vizează două categorii de echipamente. Prima include „sisteme complete de rachetă, precum și vehicule aeriene fără pilot (fără echipaj la bord), capabile să transporte o sarcină de cel puțin 500 kg pe o distanță de cel puțin 300 km. Dronele de recunoaștere, chiar dacă sunt pilotate, fac parte din această categorie.

Cea de-a doua se referă la „elemente cu dublă utilizare legate de rachete, precum și alte sisteme complete de rachete cu o autonomie de cel puțin 300 km, indiferent de sarcina lor utilă”.

În plus, țările care s-au alăturat RTCM au semnat și Acordul de la Wassenaar care, începând din 1995, urmărește îmbunătățirea controlului exporturilor de arme convenționale și tehnologii cu dublă utilizare (militară și civilă).

Neaderând nici la RTCM și nici la Acordul de la Wassenaar, China are mână liberă să-și exporte dronele  MALE (Medium Altitude Long Endurance), care au multe similitudini cu dronele Predator și Reaper americane, în timp ce sunt net mai ieftine.

Rezultatul: Conform unui studiu publicat în 2019 de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (Sipri), vânzările de drone chinezești au crescut cu 1.430% între 2014 și 2018, făcând din China principala țară exportatoare de acest tip de aparate, cu clienți din Orientul Mijlociu (Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Irak), Asia (Pakistan, Birmania) și Africa (Nigeria, Algeria).

„China își promovează dronele în cadrul multor saloane aeronautice internaționale. Cele mai cunoscute și exportate drone MALE sunt cele din gama Rainbow CASC, precum și Wing Loong asamblate de AVIC.

În ceea ce privesc capacitățile operaționale, se pare că performanța dronelor chinezești rămâne sub cea a concurentului lor american. Cu toate acestea, producătorii chinezi au prețuri de vânzare mult mai mici.

De exemplu, drona MALE CH-5, cel mai recent aparat de acest tip produs de CASC, ar costa un sfert din prețul unei drone MQ-9 Reaper americană”, potrivit unui studiu al Institutului de cercetări strategice al Școlii Militare din Paris, organism extern al Direcției generale de relații international și a strategiei a ministerului francez al Apărării.

China urmărește să domine această piață estimată la 100 de miliarde de dolari.

Evident, într-un context marcat de o concurență din ce în ce mai acerbă, Washingtonul nu intenționează să lase mâini libere Beijingului în domeniul dronelor.

În aprilie 2018, administrația Trump a decis să ridice anumite restricții, în special în ceea ce privesc țările aliate și partenere ale Statelor Unite, permițând industriașilor americani să își comercializeze dronele direct cu acestea, fără a mai trece prin dispozitivul Foreign Military Sales (FMS).

„Politica de export a dronelor a administrației va uniformiza regulile jocului, permițând companiiloramericane să-și crească vânzările directe către aliați și partenerii autorizați”, a explicat, la acea vreme, Peter Navarro, atunci consilier economic al președintelui Trump.

Dar autoritățile americane au mers și mai departe.

La 24 iulie, administrația Trump a confirmat o relaxare suplimentară a restricțiilor la exporturile de drone, schimbând interpretarea regimului de control al tehnologiei rachetelor.

„Regulile MTCR au peste 30 de ani. Nu numai că sunt învechite, dar oferă un avantaj nedrept țărilor care nu fac parte din ele și dăunează industriei americane”, a declarat Kayleigh McEnany, purtătoarea de cuvânt al Casei Albe.

„Această decizie, care este în conformitate cu orientările MTCR, va spori securitatea națională a SUA prin îmbunătățirea capabilităților partenerilor săi și creșterea securității economice, deschizând totodată piața de drone în expansiune industriei americane”.

Anterior, cererile pentru drone capabile să transporte o sarcină utilă de 500 kg la o distanță de 300 km au fost supuse unei „prezumții puternice de refuz”. De acum înainte, va fi de la caz la caz.

Secretarul de Stat adjunct pentru Afaceri Politico-Militare, R. Clarke Cooper, a declarat pentru CNN că ar fi în sarcina Statelor Unite „să se asigure că sistemele vândute sunt utilizate în mod responsabil” și că „nu vor amenința” interesele ”Statelor Unite, precum și cele ale aliaților lor.

În orice caz, General Atomics și Northrop Grumman, care comercializează drone MQ-9 Reaper și respectiv RQ-4 Global Hawks, au salutat mișcarea administrației Trump.

„Pentru securitatea națională este esențial ca politicile noastre de export să țină pasul cu schimbările tehnologice rapide și să sprijine colaborarea cu aliații noștri”, a declarat Tim Paynter, purtătorul de cuvânt al Northrop Grumman.

 

Foto: Opex 360