Pericolul ascuns din viitoarea Politică Agricolă Comună. Ce urmărește Parlamentul European

Pericolul ascuns din viitoarea Politică Agricolă Comună. Ce urmărește Parlamentul European

Un secretat de stat în MADR atrage atenția asupra pericolului care se regăsește în viitoarea Politică Agricolă Comună.

Daniel Butunoiu susține că, dacă se va aproba, plafonarea subvențiilor pentru fermele mari va conduce la divizarea exploatațiilor agricole! În prezent, bugetul alocat agriculturii (prin Politica Agricolă Comună) reprezintă 27% din bugetul total al Uniunii Europene; cu 30 de ani în urmă, era de 70%, chiar 77%!

Secretarul de stat Daniel Botănoiu consideră că România nu poate accepta propunerea de plafonare a subvenției pentru fermele mari, mai cu seamă că se vehiculează două sume pentru maximumul plăților directe: 100.000 euro/fermă și 150.000 euro/fermă, scrie fermierinromania.ro.

Dacă trece de plenul Parlamentului European, această lege va încuraja divizările fermelor mai mari de 500 de hectare, care vor fi obligate să recurgă la o astfel de metodă pentru a mai putea beneficia de accesarea subvențiilor europene. Iar prin divizare se vor opri și toate investițiile efectuate sau aflate în derulare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Soluția pe care o vede România este aceea a acordării unor cuantumuri apropiate de cele ale statelor din Occident, mai afirmă Daniel Botănoiu.

În contextul unei concurențe dure cu celelalte țări din regiune, o altă temă sensibilă pentru producătorii români de cereale este reprezentată de prețul mic de vânzare. Aici, oficialul MADR este de părere că trebuie făcută o intervenție la nivelul Uniunii Europene, prin introducerea unui instrument financiar specific țărilor membre UE din bazinul Mării Negre, astfel încât să se contracareze efectele scăderii prețului cerealelor sub presiunea concurenței rusești și ucrainene.

Totuși, șansele sunt mici, deoarece și alți mari producători europeni sunt dezavantajați de competiția cu Rusia. A pățit-o Franța care trebuie să vândă aproape 20 de milioane de tone pe piețele externe din recolta record de grâu din acest an (undeva spre 40 de milioane de tone!). La licitațiile organizate la Cairo, la care au mai luat parte România, Rusia și Ucraina, Egiptul a cumpărat, prin compania de stat GASC, doar 60.000 de tone de grâu francez. România a reușit să vândă aproape dublu, 115.000 tone!