„Putem sta liniștiți”, a transmis directorul executiv al Agenției Spațiale Române, Marius Piso, joi seară, 6 ianuarie, în legătură cu situația rachetei rusești ale cărei componente au reintrat în atmosfera terestră zilele trecute, din cauza unei lansări nereușite integral.
Pericolul a trecut. Racheta rusească de mare capacitate Angara-A5, ce a fost lansată luni, 27 decembrie, de la portul spațial Plesetsk din regiunea Arkhangelsk din nord-vestul Rusiei, nu mai reprezintă un pericol. Anunțul a fost făcut de Marius Piso, director executiv al Agenției Spațiale Române.
Cea mai periculoasă parte a rachetei rusești a căzut în Oceanul Pacific
Nu am avut de-a face cu o „rachetă pierdută”, ci cu „o lansare care nu a reușit complet”, fiind vorba despre „testarea unui motor nou”, a spus Marius Piso despre proiectilul ale cărui resturi mai puțin periculoase pentru omenire vor arde la reintrarea în atmosfera terestră.
„Încep cu sfârșitul: țeasta de rachetă care era mai periculoasă a căzut, noaptea trecută, în Oceanul Pacific, zonă nelocuită. Din punctul acesta de vedere, este în regulă. Mai sunt două componente care sunt modeste și vor arde în atmosferă, probabil în următoarele câteva zile.
Mesajul directorului Agenției Spațiale Române: „Putem sta liniștiți”
Astfel de incidente se întâmplă de cinci, zece, 15 ori în decursul unui an și, în general, nu se produc pagube. Racheta aceasta era puțin mai periculoasă și, dacă ar fi căzut într-o zonă locuită, ar fi putut să producă pagube ceva mai mari.
Putem sta liniștiți. Și pot să vă spun oficial că centrul nostru de urmărire a situației spațiale supraveghează acest sistem. Este destul de puțină lume informată de faptul că noi, împreună cu alte șase țări din Europa, formăm o rețea care urmărește astfel de obiecte spațiale. Sistemul este operațional”, a declarat directorul executiv al Agenției Spațiale Române, Marius Piso, într-o intervenție televizată la Antena3.
Miercuri, 5 ianuarie, Comandamentul Spațial al SUA - care a monitorizat racheta - a transmis că proiectilul a reintrat în atmosfera terestră la ora 14:08 MST deasupra Oceanului Pacific de Sud. Adică la ora 16:08 ET. Șeful Biroului pentru resturi spațiale al Agenției Spațiale Europene, Holger Krag, a declarat că piesa de rachetă rusă s-a deplasat cu 7,5 kilometri pe secundă, iar latitudinea de reintrare a fost probabil între 63 de grade nord și sud de ecuator.