Pericolele Jocurilor Olimpice de la Beijing

Pericolele Jocurilor Olimpice de la Beijing

Terorismul, vremea şi poluarea sunt câteva dintre elementele care ar putea strica marea competiţie din capitala Chinei.

Fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice a avut problemele ei. La München, în 1972, un grup de terorişti palestinieni a lovit în plin, omorând 11 membri din delegaţia Israelului. În 1980, la Moscova, Olimpiada a fost boicotată de Occident, iar ţările comuniste, cu excepţia României, au plătit cu aceeaşi monedă la Los Angeles, în 1984.

La Beijing, unde pe 8 august va debuta ediţia cu numărul 29 a Jocurilor Olimpice de vară, organizatorii se confruntă deja cu probleme numeroase, pe care încearcă să le rezolve sau să le ascundă.

TERORISMUL. Oficialităţile au anunţat că au primit numeroase ameninţări cu atentate în timpul Olimpiadei. În regiunea vestică Xinjiang, unde populaţia este preponderent musulmană, activează grupuri care ar putea încerca astfel de acţiuni. Chinezii se pregătesc inclusiv împotriva unui atac biologic. Au echipe pregătite să depisteze în timp record cel puţin zece tipuri de toxine. Mii de camere de luat vederi au fost amplasate în Bejing şi 94.000 de poliţişti vor fi mobilizaţi în capitală pe durata Olimpiadei.

PROTESTE ŞI BOICOTURI. Jocurile Olimpice reprezintă o ocazie ideală pentru militanţi pro-Tibet de a atrage încă o dată atenţia asupra abuzurilor comise de chinezi. Beijingul susţine că singura problemă reală care ar putea să apară în timpul Olimpiadei sunt actele de terorism şi protestele organizate de susţinătorii cauzei tibetane.

POLUARE. Beijing se află pe primele locuri în lume în ceea ce priveşte poluarea. Când a fost desemnată gazda Olimpiadei, capitala chineză a fost somată să reducă poluarea. Majoritatea fabricilor au fost închise, iar maşinile foarte poluante au fost scoase din circulaţie. Cu toate acestea, sportivii care vor participa la probe de anduranţă, cum ar fi maratonul, vor întâmpina multe greutăţi. Etiopianul Haile Gebrselassie, deţinătorul celei mai bune performanţe din toate timpurile la maraton, a anunţat că sunt şanse reduse să alerge cursa la Beijing, fiindcă poluarea i-ar putea afecta sănătatea.

VREMEA. În jurul Beijingului, peste 100 de fermieri au fost însărcinaţi de autorităţ i să nu lase norii să strice Olimpiada. În mai multe sate a fost instalată aparatură specială cu care pot fi distruşi norii ce s-ar putea dezlănţui asupra capitalei chineze în timpul festivalului sportiv din luna august. Ghidaţi de Biroul de Meteorologie din Beijing, fermierii vor „împuşca“ formaţiunile noroase cu anumite substanţe chimice.

ALGELE. Organizatorii se confruntă cu o înmulţire fără precedent a algelor în apele de la Qingdao, locul unde se vor desfăşura probele de ambarcaţiuni cu veliere. Peste 1.000 de oameni, voluntari şi angajaţi ai Comitetului de organizare, au cules până acum aproximativ 170.000 de tone de alge. LĂCUSTELE. Cei 600.000 de turişti şi sportivi care vor veni la Beijing au fost avertizaţi de Centrul pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC) din Statele Unite să se ferească de câini, China fiind pe locul doi în lume în ceea ce priveşte cazurile de turbare. Pe de altă parte, nordul Chinei a fost invadat de lăcuste, 33.000 de oameni specializaţi în exterminarea insectelor fiind mobilizaţi pentru a stopa înaintarea lor spre Beijing. Autorităţile au pregătit 200 de tone de pesticide şi patru avioane, pentru a interveni în cazul în care lăcustele vor invada capitala.

TRIŞORI

Dopajul şi arbitrajele părtinitoare, alte motive de îngrijorare

Alte două probleme care ar putea şifona imaginea Olimpiadei de la Beijing sunt arbitrajele părtinitoare şi dopajul. Comitetul Internaţional Olimpic a stabilit că, pentru fiecare sportiv depistat pozitiv, ţara de care aparţine acesta va trebui să plătească 100.000 de euro, încercând astfel să taie elanul celor care doresc să trişeze. Din dorinţa de a da un exemplu, China a suspendat deja pe viaţă mai mulţi sportivi care au „picat“ la testele antidoping inopinate.

Chinezii au anunţat că obiectivul lor la Olimpiadă este să încheie competiţia pe primul loc în clasamentul medaliilor pe naţiuni. Jocurile se desfăşoară pe teritoriul lor şi este foarte probabil ca arbitrii să fie mai indulgenţi cu sportivii gazdelor. La Moscova, în 1980, la concursul individual compus, arbitrele n-au dat nota Nadiei Comăneci la ultimul aparat decât după ce rusoaica Elena Davidova şi-a încheiat exerciţiul, sovietica fiind punctată mai mult decât românca, pentru a putea câştiga titlul olimpic.

PRECEDENT. În 1980, Nadia a fost furată de arbitri pentru a câştiga ruşii

Ne puteți urmări și pe Google News