Amenințarea unui cutremur. Pericolele ignorate, care pot afecta România
- Bianca Ion
- 3 martie 2024, 19:04
Un cutremur major în România ar putea implica un pericol imens, despre care mulți cetățeni nu sunt conștienți. Cu toate acestea, adevărata provocare în urma unui seism nu ar fi reprezentată de clădiri, ci de consecințele care ar urma după prăbușirea acestora.
La o conferință recentă, Ștefan Prigoreanu, președintele Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare (PRBAR), a subliniat că principala provocare în caz de cutremur nu este reprezentată de clădiri, ci de consecințele ulterioare. În același context, fostul șef al INFP a adus informații care să ofere liniște.
În ultimele luni, au avut loc mai multe cutremure în țară, însă niciunul nu s-a ridicat la nivelul evenimentului din 1977. Cei care au trăit acele vremuri tulburi își exprimă speranța că istoria nu se va repeta. Cutremurul de magnitudine 7,4 din acel an a provocat prăbușirea a mii de clădiri și pierderea a numeroase vieți omenești sub dărâmături.
Cel mai mare risc de după cutremur
Ștefan Prigoreanu atrage atenția că nu clădirile în sine sunt principalul motiv de îngrijorare, ci riscul unui incendiu ulterior. Mulți români nu au luat în considerare să-și asigure locuințele și ar putea suferi pierderi majore în cazul unui cutremur puternic. Chiar și în prezent, dacă ar dori să încheie o poliță de asigurare, brokerii ar întâmpina dificultăți în onorarea tuturor cererilor.
„Cel mai mare risc, ca urmare a cutremurului, este incendiul, iar incendiul înseamnă pagube materiale foarte mari, atât pentru persoanele fizice, care poate însemna pierderea a tot ceea ce au și necesită categoric intervenția statului, a administrației centrale, a administrației locale pentru ajutor.
Pentru orice operator economic, un incendiu major poate însemna întreruperea activității, cu pierdere de profit, neonorarea unor contracte și obligații, poate chiar insolvență și faliment. Bineînțeles, și neachitarea unor facturi către furnizori, cu un impact negativ asupra operatorilor economici.
Dar dacă toate aceste persoane fizice și operatori economici ar conștientiza riscul de cutremur și riscurile la care se expun și și-ar dori să încheie o poliță de asigurare astăzi, în 2024, sau hai să spunem, până în 2025, oare cum am putea gestiona acel număr dublu de asigurare asigurări și de aceiași din industrie? Cu siguranță, nu, din păcate”, a spus Ștefan Prigoreanu pentru DC News.
România nu va fi lovită de un cutremur major în viitorul apropiat
În contextul evenimentelor seismice recente, inclusiv cel din Ucraina, expertul în seismologie, Gheorghe Mărmureanu, a evidențiat că acestea reprezintă doar trepidări obișnuite și că nu există motive pentru panică.
Conform afirmațiilor lui Mărmureanu, situația seismică din România este stabilă și nu se preconizează producerea unui cutremur major în viitorul imediat.
„Mai e mult până la un cutremur major. Să ne calmăm, să ne vedem de treabă, acestea sunt zgâlțâieli obișnuite, suntem în parametri. Nu vă panicați”, e de părere acesta.
Populația va fi anunțată din timp despre un eventual seism
Gheorghe Mărmureanu afirmă că, în cazul în care calculele sale repetate vor sugera apropierea unui cutremur periculos, el va face acest lucru cunoscut publicului de îndată.
„M-am tot gândit, eu tot fac calcule. În următorii zece ani nu va fi un cutremur foarte mare, exclus. Dar, să știți că, dacă voi bănui, voi simți, că se apropie un cutremur puternic, pentru că eu fac calcule zilnic, să știți că am să ies la televizor și am să anunț populația!”, a mai menționat Gheorghe Mărmureanu, pentru Playtech Știri.
Întrebat dacă există o legătură între seismele din România și cel din Ucraina, fostul director al INFP a menționat că vecinii noștri nu sunt cunoscuți ca o țară cu o activitate seismică puternică.
Astfel că, nu au fost și nici nu vor fi cutremure mari în zona ucraineană.